V Německu je hotovost na ústupu

V Německu a EU platí stále méně lidí hotovostí. Pandemie tento trend posílila. Odborníci však před riziky „rychlé“ a „hygienické“ platební metody varují.

Německý řetězec pekáren se v červnu minulého roku dostal na titulní stránky. Společnost se sídlem v malém městečku poblíž Düsseldorfu nabídla všem zákazníkům, kteří platí bezhotovostně, „inovační slevu“ ve výši 3 %, informovala Deutsche Welle.

Kampaň pekárny je ukázkou toho, jak chtějí podniky povzbudit své zákazníky k bezhotovostním platbám. V roce 2020 obdržely obchody přibližně 56 % tržeb prostřednictvím plateb kartou. Skandinávské země patří mezi absolutní průkopníky. Mnoho hotelů, barů a obchodů již odmítá přijímat mince a bankovky.

Bezhotovostní Švédsko?

Nikde na světě neprobíhá tak málo plateb v hotovosti jako ve Švédsku. V loňském průzkumu 75 % mladých lidí  ve věku 18 až 34 uvedlo, že zřídka nebo nikdy neplatí hotovostí. Všechny mince a bankovky, které jsou ve Švédsku stále v oběhu, tvoří pouze 1 % HDP. V USA, kde hodně lidí platí kreditními kartami, je to stále 8 %, v eurozóně 10 %.

Výhody bezhotovostní platby jsou zřejmé. Zákazníci již s sebou nemusí vláčet hotovost, platby v pokladnách supermarketů se zrychlují. Praní peněz a vyhýbání se daňovým povinnostem se jen těžko maskuje u plateb, které zanechávají digitální stopu.

Digitální budoucnost také skrývá rizika, ať už jde o kybernetické útoky nebo výpadky proudu. Pokud by například ve Švédsku selhal i na krátkou dobu internet, platby by již nebyly možné. To může rychle vést k velmi vážným sociálním problémům.

A co ochrana dat?

Na straně zákazníků vidí odborníci zejména problémy s ochranou dat. Podle Olivera Hommela se to týká zejména platebních možností pomocí smartphonu, kde při platbě zadáváte pouze PIN na mobilním telefonu. To platí především pro technologii NFC (Near Field Communication) – tedy rádiové bezdrátové komunikace mezi elektronickými zařízeními na velmi krátkou vzdálenost.

Pro Olivera Hommela není tento vývoj bezproblémový, protože „mobilní zařízení nejsou zcela chráněna před útoky hackerů“. Navíc: každý, kdo nakupuje tímto způsobem, také odhalí, kde nakoupil.

V roce 2019 zaznamenala ECB v Německu 75,7 plateb kartou na obyvatele. To je v Evropské unii poměrně málo. Jak ukazuje graf, nejčastěji platí kartou Dánové, v roce 2019 to bylo 386,2 plateb kartou na obyvatele. Elektronické platby jsou také populární ve Švédsku, Finsku a Nizozemsku. Zdroj: Statista.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.