Biden chce prodloužit smlouvu o jaderném odzbrojení s Ruskem o pět let

Cílem smlouvy „Nový start“ je omezit množství jaderných zbraní hromaděných v USA a Rusku. Dohoda měla skončit, ale pod Joe Bidenem je na obzoru bod obratu.

Pokud jde o odzbrojení, Rusko a USA se navzájem neshodovaly a nedávno obě strany odstoupily od smlouvy o kontrole zbraní „Open Skies 2“. Nyní by se dvě největší jaderné mocnosti na světě mohly alespoň v některých oblastech znovu sblížit. Americký prezident Joe Biden chce zjevně prodloužit poslední velkou smlouvu o jaderném odzbrojení „Nový start“ (New Start) s Ruskem, informoval německý Spiegel.

Biden chce, stejně jako Moskva, souhlasit s prodloužením dohody o pět let. Na oficiální potvrzení je ale třeba počkat.

Odborníci nedávno projevili znepokojení nad tím, že v poslední době opět vzrostlo nebezpečí jaderné války, mimo jiné v důsledku eskalující zahraniční politiky Trumpovy vlády.

Smlouva „Nový start“ týkající se omezení jaderných zbraní vyprší počátkem února – tedy za dva týdny. Dohoda, která vstoupila v platnost 5. února 2011, omezuje jaderný arzenál Ruska a Spojených států na 800 nosných systémů a 1550 provozních jaderných hlavic. Původně byla uzavřena na dobu deseti let.

Vláda Bidenova předchůdce (Donalda Trumpa) se v posledních měsících jednání nemohla na prodloužení smlouvy s Moskvou dohodnout.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.