Čína se nadále plně spoléhá na uhlí

Čína se ráda prezentuje jako průkopník v ochraně klimatu: země chce být do roku 2060 neutrální, pokud jde o emise CO2. Dvě třetiny veškeré elektřiny se stále vyrábějí z uhlí a tento trend stoupá.

Čína je země, kde se spaluje nejvíce uhlí na světě. A Čína je také mistr světa v těžbě uhlí: navzdory koronakrizi se ho v Číně v roce 2020 vytěžilo více než v roce předchozím, uvedla Tagesschau.

Trend posledních let tak pokračuje. Podle údajů čínské statistické agentury bylo v roce 2020 vytěženo přibližně 3,8 miliard tun uhlí. Toto číslo již není daleko od předchozího maxima roku 2013. Zvýšená poptávka Číny po uhlí je v ostrém kontrastu s ambiciózními sliby politického vedení v oblasti klimatu.

Čínský vůdce Si Ťin-pching v září 2020 sliboval větší úsilí v boji proti změně klimatu. Jeho země chce dosáhnout klimatické neutrality do roku 2060. Emise oxidu uhličitého by měly být na maximu před rokem 2030, uvedl tehdy prezident ve všeobecné debatě OSN v New Yorku.

V posledních několika měsících však čínské státní energetické společnosti zadaly řadu nových uhelných elektráren, aby uspokojily rostoucí energetické potřeby a oživily ekonomiku oslabenou pandemií. Obavy z rostoucí nezaměstnanosti a sociální nespokojenosti zatlačují ochranu klimatu v průmyslových provinciích do pozadí.

Například v čínské části Vnitřního Mongolska mají být postaveny nové uhelné elektrárny s celkovým výkonem více než 10 gigawattů. Podle Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší (Centre for Research on Energy and Clean Air – CREA) se tam v budoucnu spálí tolik uhlí jako v celém Německu, i když v této části země žije jen 25 milionů lidí. To není ani třetina německé populace.

Analytici a odborníci na ochranu životního prostředí jsou stále skeptičtější, zda Čína dokáže splnit ambiciózní cíle vlády v oblasti ochrany klimatu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.