MMF tleská řeckému přebytku a chce dluhovou strategii, než se připojí k záchrannému balíčku

Financial Times. MMF pochválil Řecko za vynikající fiskální výkon v roce 2016, ale také uvedl, že potřebuje vyjasnění od vlád eurozóny o tom, jakou úlevu dluhu může Řecko očekávat. Dříve se MMF k záchrannému programu nechce připojit, informovaly noviny Financial Times.

Řecká statistika ukázala, že země překonala dokonce podmínky věřitelů a vykázala minulý rok primární přebytek ve výši 3,9 % HDP.

Paul Thomsen, vedoucí evropského oddělení MMF uvedl, že toto číslo „je mnohem více, než bylo očekáváno, o mnoho víc, než kdokoliv očekával.“

Poslední revize záchranného programu se vleče. Je to hlavně z toho důvodu, že MMF a eurozóna se nemohou dohodnout na společné ekonomické předpovědi pro Řecko.

Thomsen přiznal, že „realita je taková, že posledních pět let se MMF stále mýlil – nadhodnocovaly jsme fiskální reformy.“

Thomsen ovšem trvá na tom, že MMF chce nyní zajistit, aby Řecko drželo svou ekonomickou výkonnost i ve střednědobém horizontu. Doplnil, že MMF pošle do Atén experty, kteří pomohou finalizovat reformní balíček dohodnutý mezi ministry financí eurozóny a Řeckem na Maltě před dvěma týdny.

Ještě předtím, než se MMF připojí k záchrannému programu, chce od vlád eurozóny slyšet představu, jak dlouho chtějí, aby Řecko drželo svůj primární přebytek ve výši 3,5 % HDP a jakou úlevu dluhu následně může Řecko po roce 2018 očekávat.

„Nevydáme částku, dokud nebude dohoda na politikách a na věrohodné dluhové strategii.“

Na závěr dodal, že MMF by preferoval, aby Řecko mohlo mít menší primární přebytek po kratší dobu a využít peníze k restrukturalizaci své ekonomiky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.