Jazzové okénko Jana Schneidera: Doin’ the Carvin’ for Thabo, Blues In, Blues Out a Etna

Nedělní vydání !Argumentu patří pravidelně jazzu a jazzovému průvodci Jana Schneidera.

Vibrafonista Lon Moshe nahrál v roce 1977 se Southern Freedom Arkestra vlastní skladbu Doin’ the Carvin’ for Thabo. Jak krásně dovede vykouzlit rychlá basová figura ve stylu „latin“ atmosféru pro divoké trumpetové sólo Marvina Danielse! Celé to podkládá krásně husté pletivo bicích nástrojů a pěkně znělým činelem nad tím vším. Opět dálkový přenos energie – cítíte?

Minulou neděli jsem připomněl altaxofonistu Arta Peppera v jedné opravdu rychlé „vypalovačce“. Art však uměl být velmi lyrický. Dovolím si to doložit dvojicí skladeb (Blues In + Blues Out) z alba „Modern Times“ z roku 1956. V obou ho citlivě doprovází pouze Ben Tucker na kontrabas. Takový duet je velmi těžká, ale krásná disciplína!


Lidská ruka je schopna neuvěřitelných věcí. Co umí Carlo Rizzo? Etna! A takto vypadá bubenické šmúzování, když se Carlo Rizzo sejde se Zoharem Fresco.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.