Jaké jsou ambice Spojených arabských emirátů?

Emiráty se proslavily jako turistický cíl. Třpytivé kulisy však zakrývají skutečnost, že tento stát má také velmi temnou stránku, která se vyznačuje autoritářstvím, sledováním a represemi.

Navázání diplomatických vztahů s Izraelem je pouze jedním krokem v expanzním kurzu, do kterého se Spojené arabské emiráty (SAE) pustily. Politický vliv má být rozšířen všemi prostředky, uvedla Tagesschau.

Velkolepé mrakodrapy, gigantická nákupní centra, umělé ostrovy u pobřeží Dubaje. Žádný nápad, žádný projekt se pro zemi nezdá příliš ambiciózní.

SAE usilují o politický vliv

Malý stát v Perském zálivu má každopádně dost peněz: příjmy z těžby ropy vytvářejí pro Emiráty obrovské bohatství. Ekonomická síla však již mocným v zemi nestačí: již několik let dělají vše, co je v jejich silách, aby zvýšili svůj politický vliv. Za to je primárně odpovědný Mohammed bin Zajed Al-Nahyan – korunní princ Abú Dhabí. Abú Dhabí má zdaleka největší zásoby ropy a financuje také většinu rozpočtu Emirátů.

Pod vedením Mohammeda bin Zajeda se ze Spojených arabských emirátů vyvinul vojensky silný a vlivný stát v regionu. Do rukou mu hrála slabost ostatních arabských států. „Velké vůdčí mocnosti minulosti v arabském světě, jako jsou Egypt a Irák, upadají,“ říká Guido Steinberg, vědec z Nadace pro vědu a politiku. „Z tohoto důvodu si malé, ale velmi bohaté státy, jako je Katar a Spojené arabské emiráty, mohou nárokovat pozice regionální moci.“

Emiráty sledují dva hlavní cíle: chtějí bojovat proti islamistickým hnutím, jako je Muslimské bratrstvo – největší a nejdůležitější síla politického islámu v arabském světě. A chtějí potlačit rostoucí vliv Íránu v arabském světě. K tomu by měla přispět i mírová smlouva uzavřená s Izraelem v roce 2020.

Kritika režimu se netoleruje

Práce novinářů v zemi je přísně sledována a cenzurována. Ti, kteří kritizují vládu, musejí počítat s trestním stíháním, dlouhými tresty a špatným zacházením ve vězení. (Pozn. red.: V loňském roce vyšlo najevo, že se Spojené arabské emiráty společně s Rijádem podílely na sledování novinářů z katarské Al-Džazíry za pomoci izraelského softwaru, psali jsme zde).

Je pravda, že vláda vyhlásila rok 2019 „Rokem tolerance“ a nenechá si ujít žádnou příležitost prezentovat se jako moderní a kosmopolitní. Tolerance má však úzké limity: prakticky každá politická opozice je v SAE potlačena. Současně však rozsáhlý sociální stát zajišťuje, že většina občanů podporuje politiku Mohammeda bin Zayeda.

Spojené arabské emiráty se proslavily jako magnet cestovního ruchu, servisní a obchodní centrum. Třpytivé kulisy, zejména dvou velkých měst Abú Dhabí a Dubaje, však snadno skryjí skutečnost, že Emiráty (stejně jako království Saúdské Arábie) mají také velmi temnou stránku, která se vyznačuje autoritářstvím, sledováním a represemi.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.