Francie požaduje zastavení projektu Severní proud 2 kvůli Navalnému

K zemím, které vyzývají Německo k zastavení plynovodu v Baltském moři, se přidala i Francie.

Ještě před pár dny německá Deutsche Welle uvedla, že „z členských států EU je pro výstavbu plynovodu Německo, Nizozemsko, Rakousko a Francie“ (psali jsme zde).

Nyní Francie požaduje, aby Spolková vláda odstoupila od projektu plynovodu Severní proud 2 s Ruskem. Francouzský státní tajemník pro Evropu Clément Beaune to na rozhlasové stanici France Inter odůvodnil ruskou akcí proti kritikovi Kremlu Alexeji Navalnému a jeho příznivcům.

Nové sankce proti Rusku v tomto případě „nestačí“, zdůraznil Beaune. Mezi finanční investory v projektu Severní proud 2 patří také francouzská energetická společnost Engie – na jejím kapitálu se podílí francouzský stát téměř čtvrtinou.

Evropský parlament již dříve požadoval zastavení plynovodu. USA a několik evropských zemí, včetně Polska, dlouhodobě kritizovaly projekt plynovodu. Varovaly před nadměrnou závislostí Německa na ruském plynu a negativními důsledky pro země východní Evropy.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.