Další americké sankce na plynovod Severní proud 2. Gazprom poprvé připustil možnost zrušení

Vláda USA oznámila další sankce na plynovod, který je jablkem sváru ve vztazích Německa a USA. Berlín krok přijal „s lítostí“.

Podle německého ministerstva ekonomiky Spojené státy v pondělí informovaly, že zavedou sankce na ruské lodě, které pracují na pokládání potrubí plynovodu Severní proud 2. Německo na americké oznámení reagovalo „s lítostí“, napsala agentura Reuters.

Podle informací německých novin Handelsblatt budou nové sankce zavedeny pod hlavičkou amerického zákona CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act ). Sankce se mají týkat ruské lodi „Fortuna“, která klade potrubí plynovodu v poslední fázi projektu, a jejího vlastníka, kterým je firma KVT-RUS. Podle posledních informací se loď stále nachází v oblasti Baltského moře nedaleko Rostocku.

Americké velvyslanectví v Německu listu Handelsblatt potvrdilo, že USA budou i nadále podnikat všechny nutné a odpovídající kroky, aby rusko-německý plynovod Severní proud 2 nebyl dostaven. Americká vláda podle velvyslanectví doufá, že Německo si dostavbu plynovodu rozmyslí. Další informace o chystaných krocích USA nebyly zveřejněny.

Německá vláda ústy svého mluvčího v pondělí sdělila, že německý pohled na plynovod se nezměnil – plynovod je projektem soukromého sektoru. Ruská státní firma Gazprom realizuje plynovod společně se západními partnery, firmami Uniper, Wintershall, Engie, ÖMF a Shell. Firma Gazprom nové informace zpočátku nekomentovala, vlastník ruské lodi Fortuna KVT-RUS na vzniklou situaci nereagoval.

Ruská média však během úterka zveřejnila informace o tom, že firma Gazprom naznačila nepřímo možnost zrušení nebo zastavení stavby. V prospektu pro umístění eurobondů z 18. ledna ruská firma píše: „Nadále čelíme rizikům spojeným se změnami politické situace v různých regionech, což vede k napětí mezi zeměmi a ke změnám postojů našich partnerů a regulátorů… V některých případech mohou takové změny vést k tomu, že realizace projektu se stane nemožnou nebo nepraktickou, a tudíž povede k pozastavení nebo zrušení projektu.“ Top manažer Gazpromu nicméně v úterý oznámil, že Gazprom stále počítá s dostavbou plynovodu. Také ruští analytici považují možnost, že by Gazprom zastavil dostavbu za nepravděpodobnou.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.