Australská vláda našla kompromis s Facebookem

Úterní dohoda ukončila týdenní blokaci zpravodajského obsahu pro 13 milionů australských uživatelů.

Společnost Facebook obnovila sdílení obsahu australských novin po kompromisu, který upraví znění sporného zákona. Podle zákona přijatého minulý týden má společnost platit za zpravodajský obsah, který na své platformě zobrazuje. Dohoda byla uzavřena po týdenním konfliktu v úterý 23. února.

Proti australskému návrhu zákona se velmi rozhodně postavily digitální giganti Facebook a Google. Zákon měl obě americké společnosti donutit, aby s australskými vydavateli uzavřely obchodní dohody, nebo čelily arbitrážím. Zákon byl v Austrálii přijat minulou středu, Facebook na protest zablokoval 13 milionům australských uživatelů přístup a sdílení všech zpráv.

Výpadek zpravodajského obsahu na Facebooku ale způsobil i vymazání obsahu na stránkách pohotovostních služeb, zdravotních úřadů a neziskových organizací, což v Austrálii vyvolalo velkou vlnu kritiky.

V úterý dosáhla vláda se společností Facebook dohody. Vláda nabídne čtyři dodatky, které změní povinný mechanismus arbitráže, pokud digitální giganti dosáhnou férové dohody o zobrazování novinového obsahu s nakladateli. Než do procesu vstoupí vládou jmenovaný rozhodčí, bude platit dvouměsíční lhůta, která dá stranám možnost vyjednávání a uzavření soukromé dohody.

Kompromis vrátil společnost Facebook do hry ohledně vyjednávání s australskými vydavateli. Představitel společnosti Google situaci nekomentoval.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.