Británie hlásí nejvyšší nezaměstnanost za pět let

Podle odhadů by ale nezaměstnanost byla mnohem vyšší bez vládní podpory pracovních míst.

Nezaměstnanost ve Velké Británii činila v posledních třech měsících uplynulého roku rekordních 5,1 %. Je to nejvíc za posledních pět let, uvádí agentura Reuters.

Britské statistiky ale také ukázaly, že počet zaměstnanců na výplatních listinách společností se v lednu zvýšil o 83 tisíc lidí ve srovnání s prosincem 2020.

Nezaměstnanost v zemi pomohl snížit vládní program na udržení pracovních míst, který podporuje zhruba každého pátého zaměstnance. Jedná se o nejdražší britské opatření v době pandemie. Jeho celková výše bude v dubnu 2021, kdy má být ukončen, dosahovat 70 miliard liber.

Statistické údaje zaměřené na daně ale ukazují, že v porovnání s únorem roku 2020 se počet zaměstnanců snížil o 726 tisíc lidí. To jsou dvě procenta pracovní síly. Nejvíce se ztráta práce dotkla lidí mladších 25 let.

Podle odhadů Bank of England může v polovině roku 2021, po skončení vládní podpory, nezaměstnanost vyskočit až na 8 %. Podle očekávání by měl britský ministr financí Rishi Sunak v březnu oznámit prodloužení vládní podpory pracovních míst alespoň v nejvíce zasažených sektorech ekonomiky. Lze očekávat, že v případě pokračující vládní podpory pracovních míst se předpoklady Bank of England ukážou jako příliš pesimistické.

Premiér Boris Johnson v současné době plánuje postupné rozvolnění přísných protiepidemiologických opatření, která byla zavedena především v Anglii v reakci na rostoucí počet mrtvých (120 tisíc zemřelých, nejvíce v Evropě).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.