Základna je pevně za Trumpem, tvrdí jeho zastánci před výroční konferencí

V neděli čeká exprezidenta Donalda Trumpa první post-prezidentské vystoupení na konzervativní události na Floridě.

Volební pohra nezmenšila vliv Donada Trumpa v republikánské politice, píše washingtonský korespondent deníku Guardian David Smith. Na výročních shromážděních vystupují spojenci bývalého prezidenta a brzy také sám Donald Trump. Základna má být pevně za Donaldem Trumpem, řekl Guardianu jeden z exprezidentových sympatizantů Ronald Solomon, který se živí prodejem propagačních materiálií Trumpovy kampaně „Make America Great Again“. Solomon dodává, že se ve skutečnosti chystá hnutí, které se zbaví „republikánů jen podle jména“ („rino“ v anglické zkratce). Solomon teď směřuje na čtyřdenní událost Konzervativní politickou akční konferenci (CPAC), která se bude konat o víkendu. Tato každoroční událost byla vždy dobrým indikátorem situace v Republikánské straně a v širším konzervativním hnutí.

Konání konference ukazuje na to, že dominance Donalda Trumpa nebyla prohrou ve volbách poškozena, píše Smith. Mezi řečníky je celá řada spojenců bývalého prezidenta. Mezi ně patří například Mike Pompeo či Ben Carson, oba bývalý ministři Trumpovy vlády. Objeví se ale také senátoři Ted Cruz, Josh Hawley a další, kteří v Senátu a v Kongresu hlasovali za přezkoumání volebního vítězství Joe Bidena. Předpokládá se ale, že téma „velké lži“ a „ukradených voleb“ bude na jednání rezonovat silně.

Konference bude vrcholit vystoupením samotného Donalda Trumpa v neděli. Bude to jeho první post-prezidentská veřejná řeč. Očekává se, že bude kritizoval Bidenovu migrační politiku, podpoří kandidáty, kteří prosazují heslo Make America Great Again (MAGA) pro další volby v příštím roce a opře se do svých nepřátel v Republikánské straně.

Vše naznačuje, že Trump zůstane ve hře, o čemž je přesvědčena celá řada pozorovatelů a republikánů, které Smith v článku obsáhle cituje. Například předseda Americké konzervativní unie, Matt Schlapp říká: „Donald Trump zůstane ve hře a zapojí se do primárek a bude se vyjadřovat a pronášet projevy, a republikánům z establishmentu z toho běhá mráz po zádech. Mají velké obavy, že bude mít vliv i nadále. Radím jim, aby si na to zvykli.“

Republikánský odpůrce Trumpa, Tim Miller, Guardianu řekl: „Bude mluvit hned po průzkumu volebních preferencí v roce 2024, což mu patrně přinese drtivé vítězství, a tak si myslím, že je to pro něj nastaveno tak, aby mluvil způsobem, který signalizuje, že se považuje za vůdce strany, za favorita voleb v roce 2024. Zaútočí na ty, kteří ho v tomto ohledu zpochybňovali.“ Miller dodal, že si za současný stav věcí mohou republikáni sami, když odmítli Trumpovi zasadit smrtelnou ránu impeachmentem.

Na kongresu budou ale někteří chybět. Patří mezi ně bývalý viceprezident Mike Pence nebo bývalá velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. Oba se postavili kriticky k Trumpově roli v událostech 6. ledna na Kapitolu. Chybět bude i senátor Mitch McConnell, který vede republikánskou menšinu v Senátu.

Smithův článek dále říká, že ti z republikánů, kteří podpořili impeachment Trumpa, jsou svými domovskými organizacemi cenzurováni a démonizováni.

Letošním tématem Konference Americké konzervativní unie je „America Uncanceled“, které se vymezuje proti tomu, co konzervativní kritici v USA nazývají jako „kulturu rušení“ (cancel culture). V minulém roce bylo předvolebním tématem stejné konference téma Amerika proti socialismu.  Událost byla loni poznamenána strachem z nákazy, když se ukázalo, že její účastník byl nakažen nemocí Covid-19. Letos organizátoři vyžadují roušky.

Více informací najdete v původním článku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.