EU a USA suspendovaly cla a hledají kompromis v kauze Airbus a Boeing

K dohodě o zrušení cel na čtyři měsíce došlo po telefonátu šéfky Evropské komise s americkým prezidentem.

Evropská unie a Spojené státy se minulý pátek (5. března) dohodly na pozastavení cel, která byla zavedena v rámci sporu mezi společnostmi Airbus a Boeing. Obě strany sporu se nyní v kauze dotací pro oba letecké výrobce snaží o dosažení kompromisu.

K dohodě o pozastavení cel na dobu čtyř měsíců došlo po prvním telefonickém rozhovoru předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové s prezidentem USA Joe Bidenem.

Evropská unie zavedla cla v hodnotě 4 miliard dolarů v listopadu minulého roku, pár dní před zvolením Joe Bidena americkým prezidentem. EU tak v reakci na státní podporu společnosti Boeing využila svého práva na kompenzační kroky, které povolila Světová obchodní organizace. Spojené státy zavedly cla na evropské výrobky v hodnotě 7,5 miliard dolarů v říjnu 2019. Příčinou sporu byla v obou případech státní podpora poskytnutá výrobcům letadel.

USA a EU se budou snažit v rámci současného jednání dosáhnout dohody o novém rámci dotací.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.