Po cyklónu na Madagaskaru prudce vzrostla cena vanilky

FT. Cena vanilky rekordně vzrostla, protože Madagaskar, který je hlavním světovým producentem vanilových lusků, byl zasažen cyklónem. Vanilka se používá pro zmrzliny, čokoládu i na výrobu parfémů. Informovaly o tom noviny Financial Times.

Cena za vanilku, která se neobchoduje na burze, už v minulém roce vzrostla a to kvůli spekulativním zásobám a rostoucí poptávce. Stále více spotřebitelů se totiž vyhýbá umělým přísadám a dochucovadlům.

Cena vzrostla z asi 100 dolarů za kilo v roce 2015 na 450-500 dolarů za kilo na začátku roku. „Zásoby se začínaly ztenčovat a teď do toho všeho ještě přišel cyklón,“ uvádí Craig Nielsen z americké vanilkové skupiny. „Pro vanilku to bude v příštích letech tvrdý trh.“

Očekává se, že vysoká cena vanilky bude trvat až do roku 2018. Trvá asi tři roky než tropická rostlina dozraje a začne produkovat lusky. Cyklón Enawo zničil obydlí pro téměř půl milionu lidí. OSN vydala varování, že zemědělské škody „začínají dopadat na socio-ekonomickou situaci na severovýchodu.“

Zdá se, že uložené lusky byly ukradeny a cena základních potravin na Madagaskaru roste. Madagaskar produkuje asi 80-85 % světové vanilky. K dalším producentům patří Papua Nová Guinea, Indonésie, Uganda a Indie. Už minulý rok byla produkce vanilky zasažena suchem a letos obchodníci doufali v obnovení výstupu. Cyklón jasně vymazal jakékoliv zvýšení produkce.

Odborníci na tento trh uvádějí, že hlavním problémem bude kvalita. Je zde tedy další tlak na pohyb ceny vzhůru, protože velké potravinářské firmy jako Nestlé uvedly, že budou používat přírodní ochucovadla. Asi 90 % vanilkového dochucovadla se používání v cukrářství. Ale při výrobě dortů a zmrzliny se často používá syntetická varianta, která se vyrábí hlavně z ropy a stojí jen zlomek pravé vanilky z lusků.

Obchodníci s vanilkou přispívají také k obnově ostrova, protože byla vážně poničena veřejná infrastruktura, odstřiženy např. elektrika a samozřejmě i telefonní služby.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.