Vakcíny – o co se ve skutečnosti hraje?

Pokud Západ prohraje závod o vakcínu, riskuje selhání „horší než byla válka v Iráku a finanční krize z roku 2008,“ říká Edward Lucas, viceprezident think-tanku CEPA.

O Sputniku V nemáme žádné informace, Vladimir Putin z něj chce udělat propagandistickou zbraň. A USA si budou pamatovat, kdo mu pomáhal… „Na konci příběhu zvítězí Západ, ale škoda může být nenapravitelná,“ míní Edward Lucas, viceprezident Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA) a varuje před ruskou vakcínou Sputnik. EU a USA „musí jednat včas“.

Lucas má za to, že je třeba „zastavit krizi důvěry“. Například premiér Severní Makedonie čelil nedostatku západních vakcín, a tak si objednal zásilku Sputniku V. Pomalá reakce na pandemickou krizi západních demokracií tedy nejen podkopává spojenectví, ale mění se v impozantní pomoc autoritářským režimům.

Tady nelze být naivní. Ursula von der Leyenová, Charles Michel a evropští činitelé s rozhodovací pravomocí si musí uvědomit, že v sázce je mnohem více než zdraví. Existuje obrovská otázka mezinárodní bezpečnosti. Pokud EU a USA selžou, zaujmou jejich místo další země, Rusko a Čína. Existuje riziko horšího selhání než finanční krize z roku 2008 nebo válka v Iráku.

Rusko se prezentuje jako vědecká supervelmoc a poukazuje na to, že Západ selhává. Něco pravdy na tom je, ale je to dočasná výhoda. Rusko i Čína mají velmi omezenou výrobní kapacitu. Jakmile budou dodavatelské řetězce v pořádku, bude většina lidí na světě používat západní vakcíny. Do té doby se však chyby mohou stát osudnými, uzavírá příspěvek Lucas.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.