Nositelem koronaviru je pravděpodobně netopýr

Experti z WHO pokládají únik viru z laboratoře za nepravděpodobný.

Podle studie odborníků ze Světové zdravotnické organizace (WHO) a jejich kolegů z Číny se koronavirus pravděpodobně přenesl z netopýrů přes jiné zvíře na člověka. Tento přenos je podle dlouho očekávané zprávy nejpravděpodobnějším scénářem, informovala Tagesschau.

Je proto „extrémně nepravděpodobné“, že by virus mohl uniknout z laboratoře. Tento předpoklad o vzniku pandemie mimo jiné vyjádřil bývalý americký prezident Donald Trump. Teze o přenosu z netopýra na člověka prostřednictvím zprostředkujícího hostitele existuje již od počátku pandemie. Podle zprávy byl u netopýrů nalezen virus velmi podobný Sars-CoV-2.

„Evoluční vzdálenost mezi těmito netopýrovými viry a Sars-CoV-2 se však odhaduje na několik desetiletí, což naznačuje chybějící spojení,“ uvádí studie. Velmi podobné viry byly také nalezeny u luskounů (ti jsou v Asii i v Africe velice žádaní pro svoje maso a šupiny), ale mezi hostiteli mohli být také norci a kočky.

Odborníci nebyli schopni učinit konečné rozhodnutí o tom, zda pandemie skutečně začala na trhu ve městě Wu-chan.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.