Co mají pandemie společného s klimatickou změnou?

Důvody k rozvoji pandemií jsou komplexní a různorodé, ale změny našeho životního prostředí a klimatu jsou rizikové faktory.

Existuje mnoho důvodů pro vznik ohniska a vždy úzce souvisí s lidskou činností. Proto musíme v terénu studovat příčiny, například odlesňování, nekontrolovanou urbanizaci nebo špatné hospodaření s vodou.

Anna-Bella Faillouxová, lékařská entomoložka z Pasteurova Institutu

Podle studie Univerzity v Cambridge zveřejněné na začátku února mělo globální oteplování dopad na biologickou rozmanitost v jižní Asii a vytvořilo optimální podmínky pro přenos koronaviru. I v budoucnu by degradace prostředí a rostoucí teploty mohly podpořit výskyt pandemií. ARTE Info vysvětluje proč (pořad je dostupný ve francouzskéněmecké verzi do 15. února 2024).

Klimatická změna by mohla mít vliv na výskyt nových pandemií, zde jsou tři hlavní příčiny:

1) více kontaktů mezi lidmi a divokými zvířaty: podle studie klimatická změna v jihovýchodní Asii vytvořila výhodné podmínky pro určité druhy netopýrů, kteří se tam usadili a zavlekli viry. Mnoho nemocí, které byly u lidí pozorovány jsou tzv. zoonózy, tj. infekce přirozeně přenosné mezi zvířaty a lidmi. Díky ničení přirozeného životního prostoru (zejména odlesňováním), pronikají divoká zvířata do blízkosti lidí.

2) nárůst průměrné teploty přispěl k rozvoji hmyzu, který přenáší nemoci jako např. virus Zika nebo horečka dengue.

3) tání permafrostu: změna klimatu urychluje tání ledu a zvyšuje se tak riziko, že se znovu objeví viry, které lidstvo již nezná. Při roztávání zmrzlé půdy (permafrostu), která se nachází např. v Grónsku, na Aljašce a v Rusku, se mohou uvolnit neznámé či již vymizelé viry a bakterie, které byly po tisíciletí uschovány v ledu. Podle vědců však dochází k tání permafrostu pomalu a je nepravděpodobné, že budou lidé infikováni.

Posuny v globální rozmanitosti netopýrů naznačují možnou roli změny klimatu při vzniku SARS-CoV-1 a SARS-CoV-2

Jak je uvedeno ve studii, netopýři jsou pravděpodobným zoonotickým původcem několika koronavirů (CoV), které infikují člověka, včetně SARS-CoV-1 a SARS-CoV-2, které oba způsobily rozsáhlé epidemie. Počet koronavirů přítomných v oblasti silně koreluje s místní druhovou bohatostí netopýrů, která je zase ovlivněna klimatickými podmínkami, které ovlivňují geografické rozložení druhů.

Jihočínská provincie Jün-nan (Yunnan) a sousední oblasti v MyanmaruLaosu tvoří globální hotspot, který je bohatý na netopýry v důsledku změny klimatu (obr. 1). Tato oblast se shoduje s pravděpodobným původem předchůdců SARS-CoV-1 a SARS-CoV-2 přenášených netopýry. V celém regionu mohla změna klimatu hrát klíčovou roli ve vývoji nebo přenosu dvou koronavirů SARS.

Více než 60 % objevujících se infekčních chorob na celém světě lze vysledovat zpět k zoonózám, z nichž většina pochází z divočiny. Netopýři mají mezi hostiteli zvířecích patogenů zvláštní místo v tom, že nesou nejvyšší podíl zoonotických virů ze všech řádů savců.

Zatímco zoonotický a prostorový původ SARS-CoV-1 byl stanoven s určitou jistotou, podrobnosti původu SARS-CoV-2 jsou i nadále aktivní oblastí výzkumu. Je proto důležité si uvědomit, že náš závěr, že při vypuknutí mohla hrát roli změna podnebí, závisí na tom, zda budoucí důkazy podpoří návrh předložený na základě dosud dostupných genetických důkazů, že předchůdce SARS-CoV-2 byl přenesen netopýry a objevil se v provincii Jün-nan nebo v sousedních regionech.

Ukázalo se, že přenos koronavirů (a jiných zoonóz) na člověka úzce souvisí se zvýšením kontaktu s volně žijícími živočichy, kteří přenášejí patogeny, a to díky expanzi a intenzifikaci zemědělství, myslivosti a rozvoji infrastruktury.

Aby se snížilo riziko budoucích vedlejších účinků zoonóz, je zásadní zavést opatření na ochranu přírodních stanovišť, zavést přísné předpisy pro lov a obchod s volně žijícími a planě rostoucími druhy, zavést odpovídající normy v oblasti dobrých životních podmínek zvířat na farmách, trzích a v dopravních prostředcích a odrazovat od vysoce zoonoticky rizikových stravovacích zvyků.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.