Macron a Le Penová začali válku o hlasy francouzských dělníků

AP. Marine Emmanuel Macron  a Marine Le Penová pokračují ve svých prezidentských kampaních a v “lovu” dělnických hlasů, píše agentura AP. Po “bitvě o Whirlpool” tedy v továrně pro domácí spotřebiče, se prezidentští kandidáti utkali ohledně rybolovu.

Marine Le Penová se vydala na loď společně s rybáři, kteří loví ve vodách Středozemního moře v další snaze o to ukázat se jako kandidátka francouzských pracujících proti bývalému bankéři a ministrovi Emmanuelu Macronovi. Toho Le Penová označuje za kandidáta finančních, politických a pro-evropských elit.

Macron si naplánoval na čtvrtek večer televizní vystoupení.

Le Penová řekla v rámci kampaně na rybářské lodi, že její dědeček byl rybářem a že se cítí být ve svém živlu. Také slíbila, že se zasadí o to, aby se Francii vrátila kontrola nad jejími moři a kritizovala Macronův příliš liberální hospodářský program. Macron ji kontroval, když na Twitteru napsal, že její nápady ohledně odchodu z EU povedou k potopení francouzského rybářství.

Touto poslední akcí kampaně se Le Penová snaží upevnit pozice mezi voliči dělnických profesí. Ve středu se tak vydala mezi dělníky do továrny na sušičky prádla, která je v ekonomických problémech. Donutila tak Macrona k tomu, aby se tentýž den o situaci na místě osobně zajímal a také se sešel s rozzlobenými dělníky továrny.

Média ve Francii situaci viděla jako ukázku odlišných přístupů obou kandidátů a incident také komentovala jako vyhlášení války mezi oběma kandidáty. Očekává se, že prezidentský souboj o hlasy bude letos tvrdý.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.