Saúdi a Írán vedli tajná jednání

Obě znepřátelené země měly potají usednout k jednacímu stolu. Saúdská strana informaci popřela.

Představitelé Saúdské Arábie a Íránu vedli přímé rozhovory, napsala agentura Reuters s odvoláním na víkendové noviny Financial Times. Jejich cílem bylo zmírnit napětí mezi oběma zeměmi, uvedl vysoký íránský představitel a dva regionální zdroje. Jednání souvisela s úsilím USA o oživení jaderného paktu s Teheránem z roku 2015 a ukončení jemenské války.

Schůzka, která se konala 9. dubna v Iráku, nevedla k žádnému průlomu, uvedly zdroje obeznámené se situací. První o ní informovaly o víkendu noviny Financial Times. Regionální zdroj uvedl, že jednání bylo zaměřeno na Jemen, kde vojenská koalice vedená Saúdskou Arábií od března 2015 bojuje se skupinou Hútíů napojenou na Írán. „Jednalo se o setkání na nízké úrovni, jehož cílem bylo zjistit, zda by bylo možné zmírnit přetrvávající napětí v regionu“, řekl v této souvislosti íránský představitel. Ke kontaktu došlo na základě žádosti Iráku.

Během dubna už irácký premiér jednal s korunním princem Saúdské Arábie a navštívil Spojené arabské emiráty. Podle dalšího zdroje z regionu byl tématem jednání i Libanon. Arabské státy Perského zálivu znepokojuje sílící role libanonského hnutí Hizballáh podporovaného Íránem.

Saúdské úřady zprávu nekomentovaly. Podle Financial Times vysoký saúdský představitel popřel, že by s Íránem proběhly jakékoliv rozhovory. Podle západního zdroje byly USA a Velká Británie o jednání předem informovány.

Připomínáme, že USA a Írán už zahájily nepřímé rozhovory ve Vídni. O dění jsme informovali.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.