Peking se postavil proti vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy

Plán japonského premiéra na vypouštění radioaktivní vody ze zničené jaderné elektrárny do oceánu vzbudil obavy Číny i dalších sousedů.

Čína vyjadřovala v posledních týdnech obavy z japonského rozhodnutí vypouštět vysoce radioaktivní vodu z jaderné elektrárny ve Fukušimě do vod Tichého oceánu, napsaly noviny Asia Times. Tento plán byl oznámen nedávno a mezi Pekingem a Tokiem vyvolal diplomatické napětí.

Kontaminovaná voda se má do moře podle japonských plánů vypouštět dva roky. Plán schválila Mezinárodní agentura pro atomovou energii i Spojené státy. Svoje námitky vyjádřily Čína, Jižní Korea a Tchaj-wan.

Ke kontaminaci vody došlo při chlazení roztavených reaktorových jader elektrárny, kterou v roce 2011 zasáhlo katastrofické zemětřesení a tsunami. Čína by si desátého výročí katastrofy ani nevšimla nebýt vyjádření japonského premiéra Jošihide Sugy, ve kterém ohlásil plán na vypouštění radioaktivní vody, která obsahuje například tritium a další nebezpečné látky, do mořských vod.

Čína na toto oznámení okamžitě zareagovala a dala najevo, že realizace japonského plánu bez konzultace se sousedy bude mít následky.

Podle čínských právníků by vypouštění kontaminované vody bylo porušením Úmluvy OSN o mořském právu a Japonsko by se pak nevyhnulo těžkému právnímu dopadu. Radioaktivní látky z Fukušimy by se mohly ve vodách Tichého oceánu dostat do potravinového řetězce a ohrozit zdraví lidí. Čína a další státy Úmluvy by mohly po Japonsku požadovat odškodnění a podat na něj žalobu v případě, že se tento plán bude jednostranně realizovat. Zazněl také požadavek na vyslání týmu pozorovatelů z Číny (ten byl nakonec splněn – pozn.red.) a dalších zemí, kteří by dohlíželi na vyklízení jaderné elektrárny a na oddělování reziduí radioaktivních látek z vody před jejím vypuštěním do moře.

V Číně panují obavy, že pokud bude celý severní Pacifik znečištěn tritiem a dalšími radioaktivními izotopy vodíku, budou zasaženy i čínské teritoriální vody. Ne všichni jsou však přesvědčeni, že by vypuštěná radioaktivní voda měla zasáhnout čínské pobřeží, neboť Fukušima leží na tichomořském pobřeží Japonska, jako nárazník by mohlo působit i rozsáhlé Východočínské moře.

Silné teplé proudy, které se spirálovitě vzdalují od japonského ostrova Honšú by spíše mohly radioaktivní vodu šířit od Fukušimy do severního Tichomoří. Jeden model ukazuje, že by voda zasáhla Tchaj-wan, Filipíny a ostrovy Prvního ostrovního řetězce. Tchaj-wan už Japonsku vyjádřil protest.

Státní noviny China Daily v reportáži o Fukušimě z roku 2011 připustily, že všechny jaderné elektrárny v oblasti (včetně čínských) byly postaveny na pobřeží a do mořských vod průběžně vypouštějí vodu s obsahem tritia. Podle oborníků má tritium krátký poločas rozpadu, 12,3 roku. Vhodné množství a rovnoměrně rozložené vypouštění vody z Fukušimy by tedy nemuselo mít tak fatální dopady, jak tvrdí kritici. Pokud by radioaktivní voda zůstala ve vnitrozemských skladovacích zařízeních, mohla by z podzemních nádrží prosakovat a způsobit tak mnohem bezprostřednější škody.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.