Čínský prezident kritizoval hegemonii ve světě

Si Ťin-pching v projevu řekl, že svět si přeje spravedlnost a nikoliv hegemonii.

Čínský prezident Si Ťin-pching v úterním projevu volal po odmítnutí hegemonických silových struktur v globálním vládnutí. Kritizoval snahy některých zemí o „postavení bariér“ a „oddělení se“, které podle něj nikomu neprospívají a poškozují ostatní. Slova padla v kontextu napětí mezi Čínou a USA na fóru, které má být čínskou verzí Davosu.

Čína volá po změnách v globálním vládnutí už dlouhou dobu. Chce, aby systém reflektoval diverzní pohledy a hodnoty v mezinárodním společenství. Nikoliv jenom ty, které utváří pár velkých zemí. V otázce lidských práv nebo ekonomického vlivu se Čína už opakovaně střetla s USA.

Si v projevu mimo jiné řekl: „Svět si přeje spravedlnost, ne hegemonii.“ Podle čínského prezidenta se velká země projeví tím, že nese více odpovědnosti. Konkrétně nejmenoval žádnou zemi, čínští představitelé však v poslední době opakovaně hovořili o „americké hegemonii“.

Řada účastníků probíhajícího fóra Po-ao (Boao) podpořila myšlenku globálního volného trhu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.