Maďarsko ustupuje ze zákona o nevládních organizacích

Zákon z roku 2017 byl Evropským soudním dvorem označen za diskriminační.

Místopředseda maďarské vlády Zsolt Semjen navrhnul zrušení zákona z roku 2017, který se týká transparentnosti nevládních organizací financovaných ze zahraničí.  Zákon z roku 2017 byl označen Evropským soudním dvorem jako diskriminační.

Brusel požadoval, aby premiér Viktor Obrán tento právní předpis z roku 2017 zrušil. Zákon totiž od nevládních organizací vyžaduje, aby zveřejňovaly své dárce a registrovaly se u maďarských orgánů. Obecně byl zákon z roku 2017 považován za zbraň proti Georgi Sorosovi, který patří ke kritikům maďarského premiéra.

Současný zákon by byl zrušen a nahradil by ho požadavek, aby státní kontrolní úřad zveřejnil roční souhrn všech nadací a sdružení, jejichž bilanční suma přesahuje částku 55 tisíc euro v souladu s evropským právem.  Požadavek by se netýkal těch sdružení, která se věnují sportu, svobodě svědomí, národním menšinám nebo náboženským skupinám.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.