Turecko odsoudilo Bidenovo uznání arménské genocidy

V Ankaře byl k rozhovoru povolán americký velvyslanec v Turecku.

Turecké ministerstvo zahraničí si hned v sobotu povolalo amerického velvyslance v souvislosti s tím, že americký prezident Joe Biden uznal arménskou genocidu z roku 1915.

S velvyslancem Davidem Satterfieldem jednal náměstek ministra zahraničí Turecka Sedat Onal, který americký krok ostře odsoudil. „Vyjádření nemá zákonný základ v rámci mezinárodního práva a urazilo turecký národ otevírajíc v našich vztazích ránu, která se bude jen těžko hojit“, řekl Onal.

Biden v sobotním prohlášení uznal události, které začaly v roce 1915 a stály život 1,5 milionu Arménů, za genocidu. Jeho vyjádření bylo koncipováno opatrně, aby bylo jasné, že deportace, masakry a pochody smrti se konaly v Otomanské říši.

Turecké strana ale reagovala okamžitě slovy odsouzení.

„Povaha událostí roku 1915 se nemění podle aktuálních politických pohnutek politiků nebo vnitropolitických úvah. Takový postoj slouží jen k vulgárnímu překrucování dějin“, zaznělo z tureckého ministerstva zahraničí v oficiální reakci. Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu dodal ve svém tweetu: „Nemáme se co učit od nikoho o naší vlastní minulosti.“ Turecký prezident se bezprostřední reakce zdržel.

Biden uznal arménskou genocidu v kontextu napjatých vztahů mezi USA a Tureckem v celé řadě oblastí. Jedná se například o nákup ruského systému S-400 Tureckem nebo naopak o americkou podporu kurdským milicím v Sýrii. Biden telefonicky hovořil s tureckým prezidentem Receptem Tayyipem Erdoganem minulý pátek, den před prohlášením.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.