OPEC+ chce navyšovat těžbu ropy

Skupina se dohodla o postupném navyšování těžby ropy v souvislosti s rostoucím optimismem na trzích.

Ropný kartel OPEC a jeho spojenci (tj. OPEC+ neboli členové kartelu plus Rusko) plánují pomalu navyšovat těžbu ropy v souvislosti s větším optimismem ohledně růstu poptávky po ropě. Výbor OPEC+, který vede Saúdská Arábie a Rusko, souhlasil s tím, že bude tlačit na plán pro rostoucí dodávky ropy v hodnotě 2 milionů barelů za jeden den v období následujících tří měsíců. Rozhodnutí musí být přijato všemi členy kartelu.

Podle odhadů OPEC+ by se světová spotřeba ropy měla vrátit na 6 milionů barelů za den, i když je ekonomická obnova nyní ohrožena pandemickou krizí v Brazílii a v Indii. V důsledku růstu spotřeby budou v minulém roce naplněná ropná uložiště do konce tohoto čtvrtletí vyprázdněna. Ve skupině tak zavládl mírný optimismus ohledně budoucí poptávky, i když je mírněn faktem, že pandemie ještě neskončila.

Aliance OPEC+ musela v uplynulém roce silně omezit těžbu ropy vzhledem k bezprecedentnímu poklesu spotřeby a pádu cen v souvislosti s pandemií.  Producenti ropy jsou nyní opatrní při zvyšování dodávek na světový trh. OPEC+ začal se zvýšením o 600 tisíc barelů za den během května. V současnosti těží státy OPECu+ 8 milionů barelů ropy za den, což odpovídá asi 8 % světových dodávek.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.