Německo bude v Afghánistánu pomáhat i po stažení armády

Ministr zahraničí Heiko Maas navštívil Afghánistán před oficiálním zahájením stahování vojsk NATO a slíbil, že pomoc zemi bude pokračovat.

Během návštěvy hlavního města Kábulu slíbil spolkový ministr zahraničí Heiko Maas Afghánistánu další podporu na období po stažení vojsk NATO. „Německo zůstává spolehlivým partnerem na straně lidí v Afghánistánu,“ uvedl po svém příjezdu politik SPD. Vojenská operace končí, „ale pokračujeme ve svém závazku ve všech ostatních oblastech,“ uvedl ministr.

Stahování mezinárodních vojáků začne 1. května a ministr doufá, že radikální islámský Tálibán toho nevyužije k útokům. „Existují nadějné náznaky“, že násilí se pak nezvýší, řekl. Politik také poděkoval německým vojákům za jejich dlouholeté služby v zemi, kde přispívali k zajištění větší bezpečnosti.

Maas označil zvýšení průměrné délky života, budování škol pro dívky a zlepšení práv žen jako celku, za úspěch. To, co bylo za posledních 20 let vybudováno díky mezinárodním jednotkám, „posunulo zemi daleko dopředu“. „Proto to nebylo marné.“ Maas sází na to, že Tálibán nebude mít žádný zájem na tom, aby se Afghánistán znovu dostal do chaosu.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.