Ukrajina chce získat další americké zbraně

Tématem jednání Anthony Blinkena měly být mimo jiné také nové zbraně pro Ukrajinu.

Podle slov ukrajinského ministra zahraničí Dmytro Kuleby chce Ukrajina od USA získat nové zbraňové systémy. Kuleba to řekl v rozhovoru pro stanici CNN v souvislosti se čtvrteční návštěvou amerického ministra zahraničí Anthony Blinkena na Ukrajině. Informace přinesla ukrajinská tisková agentura Unian.

Ukrajina má podle jejího ministra zahraničí zájem o americké systémy protivzdušné obrany a také o technologie proti odstřelovačům. Podle Kuleby nejde ukrajinské straně jen o získání zbraní od Spojených států, ale také o jejich nákup, protože partnerství by mělo být vzájemně výhodné.

Kuleba čtvrteční dopolední jednání s Blinkenem zhodnotil na svém Twitteru: „Je důležité, aby můj kolega a přítel poprvé navštívil tuto část Evropy na Ukrajině. Posílení interakce mezi Ukrajinou a Spojenými státy jako demokratickými spojenci ve střední Evropě a v oblasti Černého moře je příspěvkem k bezpečnosti a úspěchu našich států a celého euroatlantického prostoru.“

Blinken přicestoval na Ukrajinu ve čtvrtek ke dvojstranným rozhovorům a v plánu má jak rozhovory se svým ukrajinským protějškem, tak i s prezidentem Volodymyrem Zelenským a dalšími politiky, včetně představitelů občanské společnosti na Ukrajině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.