V Íránu nepřipustili do voleb reformisty ani pragmatiky

Podle rozhodnutí Rady dohlížitelů může v nadcházejících volbách prezidenta kandidovat jen sedm kandidátů.

Sedm kandidátů na prezidenta bylo připuštěno ke kandidatuře do voleb, které se mají v Íránu konat 18. června. Nikdo z připuštěných kandidátů nepředstavuje reformátory nebo pragmatiky. O kandidátkách rozhoduje Rada dohlížitelů, která je ústavním orgánem, jenž je pod kontrolou ajatolláha Alí Chameneího.  Do prezidentských voleb tak bylo připuštěno celkem sedm kandidátů: úřadující šéf justice Ebrahim Raisí; tajemník Rady pro účelnost Mohsen Rezaeí; bývalý jaderný vyjednavač Sajed Džalílí; místopředseda parlamentu Amír Hossein Ghazízadek Hašemí; bývalý viceprezident Mohsen Mehralizadeh; guvernér centrální banky Abdolnasser Hemmatií a zákonodárce Alíreza Zakaní.

Rada z prezidentské soutěže diskvalifikovala celkem 585 dalších kandidátů, mezi nimi také pragmatika a bývalého předsedu parlamentu Alí Laridžáního i reformistu a současného viceprezidenta Eskak Džahangírího. Odmítla ale také bývalého dvojnásobného prezidenta země Mahmuda Ahmadinežáda.

Úterní rozhodnutí jenom upevňuje pozici konzervativního Raisího jako zdaleka nejsilnějšího kandidáta ve volbách, u kterých se očekává nízká volební účast kvůli všeobecné nespokojenosti. Několik kandidátů již odstoupilo ve prospěch Raisího a očekává se, že je do dne voleb budou následovat další.

Nepotvrzené zprávy z úterý rovněž tvrdí, že odcházející umírněný prezident Hasan Rúhání poslal ajatolláhovi dopis, v němž ho žádá, aby umožnil kvalifikovat reformní a umírněné kandidáty tak, aby se podmínky prezidentské soutěže vyrovnaly.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.