Jak získat čistou energii?

Přestože pojem „zelená“ energie vyvolává mnohdy kontroverze, na světě existují místa, kde se osvědčila.

Přechod na 100% obnovitelnou energii pokládají mnozí za nemožné. Argumentují tím, že jí nebude dostatek pro celou populaci. Příklad Islandu ale ukazuje, že to možné je.

Obnovitelné energie stále častěji způsobují konflikty, protože jsou údajně příliš drahé a příliš nespolehlivé. Pokud se však větrná energie a vodní energie používají správně, jsou to spolehlivé zdroje energie; elektřinu lze také získat z oceánu. Na světě existuje mnoho míst, kde vědci, podnikatelé a občané ukazují, že obnovitelné zdroje energie fungují a vyplatí se.

Dokument TV ARTE nás zavede mimo jiné na ostrov Madeira, kde se lidé snaží zbavit elektřiny z nafty, což je nejen špatné pro klima, ale také velmi drahé kvůli dovážené naftě. K dosažení tohoto cíle jsou větrná a vodní energie spojeny do důmyslného systému skladování obnovitelné energie. Nyní lze vyrábět čistou elektřinu kdykoli, i když je bezvětří.

Filmařský tým také navštívil dánský ostrov Samsø. Zde žádný odpor vůči větrným turbínám neexistuje, jak je to jinak běžné. Důvod: obyvatelé Samsø větrné turbíny vlastní a vydělávají na nich. Islanďané naopak využívají geotermální energii své země k výrobě elektřiny tak dobře, že levná cena elektřiny přilákala mnoho společností, a tak do země přinesla pracovní místa.

Stále mladou oblastí výzkumu je výroba energie z moře. U skotského souostroví Orkneje se nachází obrovská zkušební laboratoř pro širokou škálu zařízení. Vědci je chtějí využít k tomu, aby zjistili, jak generovat elektřinu z vln a také z přílivu a odlivu.

Příběhy, krásná příroda, zábavné grafické animace a překvapivá fakta – to vše přináší filmový dokument, který můžete zhlédnout na webu TV ARTE v německém či francouzském jazyce (titulky: polské, anglické, italské, španělské).

 

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.