Rusko se chystá na další vlnu nahrazování dovozů. Tentokrát v průmyslu

Objem kritického dovozu do Ruské federace činil v roce 2020 1 bilion rublů.

Ruský vicepremiér pro ekonomiku Andrej Bělousov řekl v rozhovoru pro stanici RBC, že objem kritického, domácí výrobou obtížně nahraditelného, dovozu pro ruský průmysl se oceňuje na 1 bilion rublů za rok.

V převodu na dolary se jedná (podle průměrného kurzu v roce 2020) o částku 13,7 miliard dolarů, zatímco objem veškerých ruských dovozů v témže roce činil 231,4 miliardy dolarů.

Vicepremiér řekl, že Rusko už prošlo několika vlnami programu nahrazování importů a že nyní bude aktivována další etapa.

Ruský premiér Michail Mišustin už nařídil odpovědným ministerstvům vlády, aby do 15. července vypracovala doplňující kroky státní podpory nahrazování importů. Program by měl být aktualizován a nové plány na nahrazení importů do Ruska by se měly potvrdit do konce srpna.

V roce 2014 připravilo ministerstvo dovozu v kontextu západních sankcí proti Rusku plán pro nahrazování importů, včetně časového harmonogramu. Jako jeden z cílů programu ministerstvo například stanovilo snížení dovozu elektronických komponentů na ruský trh z 82 % na 44 % v roce 2020. Následně ministerstvo potvrdilo plány na nahrazení dovozů v různých odvětvích, například v radioelektronickém a leteckém průmyslu (nevojenském), ve farmaceutické výrobě nebo v oblasti výroby plyno-ropných strojů.

Mišustin v květnu ve vládní zprávě pro Státní dumu uvedl, že podíl vlastní rádiové elektroniky na ruském trhu vzrostl z 20 na 22,5 %, podíl domácích výrobků ve zpracovatelském průmyslu dnes činí 61 % a ve vojenském segmentu přibližně 85 %. Podle Účetní komory byly v letech 2018-2020 potřeby ruské ekonomiky ve vzácných kovech, jako je mangan, chrom, lithium, stoprocentně zajištěny dovozem, v případě zirkonia z 87 %.

Ministerstvo průmyslu a obchodu na konci března tvrdilo, že nové americké sankce, které omezily vývoz amerických technologií dvojího užití do Ruska, jen urychlují a zintenzivňují procesy nahrazování dovozu v domácích odvětvích.

Ilustrační foto: Autor – Government.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88470004

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.