Evropa zaostává v zavádění 5G technologie

V závodě o rozšíření mobilních komunikací páté generace (5G) hrozí, že západní Evropu předstihnou Severní Amerika, severovýchodní Asie a státy Perského zálivu na Arabském poloostrově.

Podle studie švédského dodavatele síťových zařízení Ericsson bylo do konce roku 2020 na 5G převedeno 9 % všech mobilních telefonních smluv v severovýchodní Asii (včetně Číny a Jižní Koreje). V západní Evropě je to pouze 1 %. Očekává se, že do konce roku 2021 bude sítě 5G využívat 580 milionů lidí na celém světě.

Společnost Ericsson ve své zprávě uvedla, že některé aukce frekvencí v Evropě byly odloženy kvůli pandemii. To v krátkodobém horizontu ovlivní zavádění a pokrytí 5G.

Navzdory vlně spuštění sítí 5G v posledních dvou letech znamená neschopnost Evropy investovat do technologií kompatibilních se středněpásmovým spektrem, že méně než 10 % obyvatel Evropské unie a Spojeného království je dnes pokryto sítí 5G.

Pro srovnání, v Jižní Koreji je pokrytí středním pásmem 5G více než 90 % a ve Švýcarsku, které je jedním z mála evropských lídrů, 46 %, domnívá se Ericsson. Znamená to také, že evropský region v dostupnosti středního pásma výrazně zaostává za zeměmi, jako je Austrálie, Čína a USA.

Nicméně technologie 4G bude v nadcházejících letech i v západní Evropě nadále odsouvána ve prospěch 5G. Zatímco 4G (LTE) je v současnosti dominantní přístupovou technologií a tvoří 78 % všech smluv, společnost Ericsson předpovídá, že do konce roku 2026 dojde k poklesu na 27 %. Rozšíření 5G by pak dosáhlo přibližně 69 %. Starší standardy, jako je UMTS (3G), téměř zcela zaniknou.

V ostatních regionech světa, včetně Indie a Latinské Ameriky, zůstane současná technologie 4G dominantní i v roce 2026. Ericsson očekává, že do roku 2026 vzroste počet mobilních připojení 5G na 3,5 miliardy, z toho téměř 500 milionů v Evropě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.