Arménský premiér prohrál válku o Karabach, ale vyhrál předčasné volby

Pašinjanova strana získala podporu 53,92 % hlasů a má ústavní většinu. Opozice výsledky zpochybňuje.

Nikolu Pašinjanovi se v předčasných parlamentních volbách podařilo obrátit porážku ve výhru, napsaly ruské internetové noviny RBK k parlamentním volbám v Arménii.

Politická strana premiéra zvítězila, i když blok jeho hlavního soupeře a bývalého prezidenta země Roberta Kočarjana se nehodlá s výsledky voleb smířit a bude je žalovat.

Podle konečných výsledků voleb, které se konaly 20. června, získala strana Občanská dohoda současného premiéra Pašinjana ústavní většinu. Hlasovalo pro ni 53,92 % voličů. Kočarjanův blok Arménie dostal 21,04 % hlasů. Do parlamentu se dostane i další strana „Mám tu čest“, kterou založil další bývalý prezident Serž Sargasjan. Obě strany, Arménie i Mám tu čest, vznikly krátce před volbami. Volební účast činila 49,4 % voličů a celkem 4,6 tisíce hlasovacích lístků bylo uznáno za neplatné, sdělilo vedení arménské centrální volební komise.

Experti před volbami předpokládali, že Pašinjanova strana oslabí. Hlavním důvodem měla být prohraná válka v Náhorním Karabachu, ekonomická krize a také pandemie nového koronaviru. Průzkumy přisuzovaly ještě na začátku června Pašinjanovi podporu 23,8 %, Kočarjanova strana měla získat 24,1 %. I další předvolební průzkumy naznačovaly prakticky velmi malý rozdíl mezi oběma rivaly, což ukazuje nevalnou kvalitu průzkumů.

Mezinárodní pozorovatelé ze zemí SNS a OBSE informovali, že parlamentní volby se konaly v souladu se zákony. Objevily se případy narušení, neměly ale masový charakter.

Představitelé Kočarjanova politického bloku již oznámili, že výsledek voleb neuznávají a zřejmě se uchýlí k ústavní žalobě. V prohlášení strany Arménie stojí: „Výsledky jsou v rozporu s procesy ve veřejném životě, které byly zaznamenány v posledních osmi měsících. Četná shromáždění opozičních sil v předvolebním období, málo vládních událostí a krize důvěry v zemi hovoří o naprosto odlišných náladách.“

Arménie je po ústavní reformě parlamentní republikou. Pašinjanovi bude ke křeslu premiéra stačit, že dostane podporu své strany, která získala mezi 70 až 105 křesly v parlamentu, bude mít v nově složeném parlamentu ústavní většinu a vytvoří vládu. Předpokládá se, že jako staronový premiér bude pokračovat ve své dosavadní politice doma i ve vztahu k Náhornímu Karabachu (návrat zajatců, vytýčení nových hranic, diskuse o perspektivách obnovení dopravních koridorů v regionu).

Předčasné parlamentní volby se v Arménii konaly jako Pašinjanova odpověď na vlnu protestů reagujících na prohranou válku o Náhorní Karabach minulý podzim a měly potvrdit mandát současného premiéra.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.