Plynovod Severní proud 2 bude. USA a Německo jsou blízko dohodě

Americký prezident a německá kancléřka napřed jednali o tom, jak podpořit energetickou reformu na Ukrajině a zabránit ruskému „vydírání“.

Rozhovory mezi Německem a USA o plynovodu Severní proud 2 by měly být ukončeny v následujících dnech, informovala v pondělí agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroje. USA neobnoví sankce proti společnosti Nord Stream 2 AG. Obě země také chtějí investovat zdroje do energetické reformy na Ukrajině, napsala Gazeta.ru.

Německo a USA dokázaly nechat stranou vzájemné neshody ohledně dostavby německo-ruského plynovodu. Dohoda mezi Washingtonem a Berlínem zajistí, že nedojde k obnovení sankcí USA proti operátorovi plynovodu, společnosti Nord Stream 2 AG, a jeho řediteli. Podle zdrojů agentury Reuters, které citovala v pondělí 19. července, je dosažení dohody na dosah ruky.

Dne 15. července se konalo jednání prezidenta Joe Bidena s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Americký prezident pak jednání komentoval s tím, že obě země jednaly o krocích, které podniknou k posílení energetické bezpečnosti a bezpečnosti Ukrajiny. Biden i Merkelová na tiskové konferenci připustili přetrvávající neshody ohledně plynovodu. Biden řekl, že zavedení dalších sankcí proti projektu nedávalo v době jeho nástupu do úřadu smysl, protože plynovod byl prakticky dostaven. Biden a Merkelová se proto domlouvali, jak zabránit tomu, aby se plynovod Severní proud 2 stal v budoucnosti nástrojem vydírání ze strany Ruska. Ruská strana taková obvinění odmítá.

Merkelová sdělila, že plynovod Severní proud 2 je doplňujícím projektem, který Ukrajinu tranzitu ruského plynu nezbavuje. Ukrajina podle kancléřky zůstane i nadále tranzitní zemí ruského zemního plynu. Merkelová také vyjádřila naději na prodloužení dohody o tranzitu zemního plynu mezi Ruskem a Ukrajinou, jejíž platnost končí v roce 2024. Řekla v té souvislosti, že Evropská unie bude na porušení smluvních povinností Ruska vůči Ukrajině reagovat.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.