Severní proud 2 byl na Mnichovské konferenci tabu

Biden a Merkelová se na Mnichovské bezpečnostní konferenci vyhnuli jednomu konfliktnímu tématu a tím je plynovod Severní proud 2.

Napětí mezi Washingtonem a Berlínem je v případě plynovodu Severní proud 2 (podporovaného Ruskem) vysoké. Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že je „odhodlán“ zastavit dokončení Severního proudu 2, na který se mají země jako Německo a Francie spoléhat při dodávkách zemního plynu z Ruska, uvedl Daily Express.

Angelu Merkelovou nedávno nahradil v čele CDU centrista Armin Laschet. Laschet byl v Německu popsán jako „Russlandversteher“: hanlivý výraz pro někoho, kdo zaujal měkký a sympatický postoj k Rusku Vladimira Putina (viz také náš příspěvek zde).

Bidenova rétorika by se mohla ukázat jako rozhodující v budoucích vztazích, protože Evropa a Německo jsou vůči Rusku i Číně laxní, jak se zdá. Možné poselství Laschetovi a celé Evropě lze najít v Bidenových memoárech „Slib mi, tati“ (Promise Me, Dad), kde uvedl, že úkolem USA je přimět Rusko „zaplatit cenu“ za jeho agresivní akce (míněna anexe Krymu a šikana Ukrajiny).

Zatímco Angela Merkelová si za plynovodem stojí (psali jsme zde), Joe Biden je dlouhodobě proti a pokládá Severní proud 2 pro Evropu za „bad deal“ (špatný obchod).

Nepozvané Rusko?

Když si mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová postěžovala, že Rusko nebylo na Mnichovskou bezpečnostní konferenci pozváno, napsal organizátor Wolfgang Ischinger na svůj Twitter, že se „jednalo o virtuální jednání zaměřené na transatlantické vztahy – doufám, že je to v pořádku? P.S.: od roku 2007 prezident Putin odmítl mé pozvání do Mnichova 12krát!“

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.