V Evropě roste kvůli Severnímu proudu 2 napětí

Francie minulý týden vyzvala k zastavení výstavby plynovodu. Merkelová zdůraznila, že německá vláda za projektem stojí.

Stavba plynovodu Severní proud 2 je z velké části dokončena (94 %). I když kritika německo-ruského projektu nedávno zesílila, práce v Baltském moři budou pokračovat, informovala Tagesschau.

Po zastavení výstavby pokračuje společnost Nord Stream 2 v pokládce německo-ruského plynovodu v Baltském moři. „Plavidlo „Fortuna“ zahájilo práce v dánské výlučné ekonomické zóně 24. ledna a začalo pokládat potrubí, jak oznámila projektová společnost. Podle informací stále chybí asi 120 kilometrů v dánských a 30 kilometrů v německých vodách. Psali jsme zde.

USA a několik zemí EU se obávají přílišné závislosti na ruském plynu. Krátce před koncem funkčního období prezidenta Donalda Trumpa uložila americká vláda represivní opatření vůči ruské společnosti KVT-RUS a prohlásila její pokládací loď „Fortuna“ za „blokovaný majetek“. Americké ministerstvo zahraničí sankce odůvodnilo tím, že dokončení Severního proudu 2 by Rusku otevřelo možnost „využívat přírodní zdroje jako prostředek politického tlaku a škodlivého vlivu na západní Evropu“. Proti plynovodu je také nový americký prezident Joe Biden.

V Evropě kritika plynovodu také roste kvůli politickému napětí. Po zadržení oponenta Kremlu Alexeje Navalného a vyhoštění diplomatů z Německa, Polska a Švédska (za jejich účast na demonstracích na podporu Navalného) jsou zapotřebí rozhodné kroky, uvedl na videokonferenci politik CDU a europoslanec Michael Gahler.

„Převážná většina Evropského parlamentu je pro zastavení Severního proudu 2. Plynovod je vnímán jako symbol pokusu oslabit Ukrajinu, který umožní ruským oligarchům zbohatnout a také financovat útlak obyvatel Ruska, Běloruska a okupovaného území Ukrajiny,“ uvedl člen skupiny EPP.

Francie nedávno vyzvala k zastavení výstavby v reakci na ruské jednání s Navalným (psali jsme zde). Po rozhovoru s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem kancléřka Merkelová zdůraznila, že německá vláda za projektem stojí.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.