Politico: Washington požádal Kyjev, aby k dohodě o plynovodu Severní proud „mlčel“

Středeční vydání Politico informovalo o tom, že USA daly Ukrajině najevo, že kritika nové dohody s Německem by mohla poškodit dvoustranné vztahy.

Americká edice serveru Politico ve středu informuje o tom, že USA požádaly ukrajinskou stranu, aby mlčela v kontextu dokončování citlivé dohody mezi USA a Německem ohledně plynovodu Severní proud 2. Ukrajina je v ostré opozici proti plynovodu.

Americká administrativa dala najevo, že se vzdala svého boje proti rusko-německému plynovodu Severní proud 2 a snaží nyní omezit škody uzavřením velké dohody s Německem. Ve stejnou dobu pak americká strana potichu požádala ukrajinské protějšky, aby se zdržely kritiky připravované dohody s Německem. Politico se odvolává na informace od čtyř lidí blízkých současné administrativě.

Washington dal najevo, že ukrajinská kritika nové dohody mezi USA a Německem by mohla poškodit dvoustranné vztahy mezi USA a Ukrajinou. Představitelé americké vlády rovněž požádali Ukrajinu, aby americko-německé plány nediskutovala s Kongresem.  To ale vysoce postavený úředník americké vlády odmítl s tím, že situace má více nuancí. Odmítl však sdělit obsah rozhovorů s ukrajinskou stranou.

Politico dále konstatuje, že se současná administrativa prezidenta Joe Bidena sice vzdala zablokování plynovodu, ale nyní se snaží o snížení rizik, které plynovod znamená pro evropskou a ukrajinskou energetickou bezpečnost. Vedle toho píše web o tom, že ukrajinská strana byla přesvědčena, že by nové americké sankce dokázaly realizaci plynovodu ještě zastavit v případě, kdyby Bidenova administrativa měla vůli k jejich zavedení. Kyjev je zcela proti plynovodu.

Americká strana pozvala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do Bílého domu na jednání s prezidentem USA. Má se konat během léta.

Kritici dohody mezi USA a Německem, která umožní dostavbu plynovodu, tvrdí, že plynovod je výhodný pro Rusko a nevýhodný pro Ukrajinu, pro kterou bude představovat ekonomické ztráty spojené s tranzitem ruského zemního plynu. Vedle toho se Ukrajina v rozhovorech s Ruskem díky tomu dostává do oslabené pozice.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.