Rakousko nesouhlasí s plány EU ohledně omezení plateb v hotovosti

Finanční strop navržený Evropskou komisí vyvolává v Evropě emoce. Na zasedání ministrů financí EU se proti bruselským plánům postavilo především Rakousko.

Ministři financí EU na virtuálním setkání probírali zintenzivnění boje proti praní špinavých peněz. Evropská komise předložila návrhy v této oblasti teprve minulý týden (psali jsme zde). Mimo jiné chce, aby se na platby v hotovosti v budoucnu vztahovala horní hranice 10 000 eur. To by mělo přispět k tomu, aby se peníze z kriminálních transakcí již nemohly tak snadno dostat do běžné ekonomiky.

Ovšem plánovaný peněžní strop se nelíbí rakouskému ministru financí Gernotu Blümelovi. „Rakousko podporuje boj proti praní špinavých peněz a v této oblasti je třeba přijmout přísnější opatření, ale jiná nařízení by byla účelnější než svévolné omezení plateb v hotovosti,“ míní Blümel.

„Nechceme plíživé rušení hotovosti a tuto skepsi jsme znovu vyjádřili,“ řekl Blümel. Digitální prostor je podle něj stále častěji využíván k trestné činnosti. „Proto vítáme plánovaná regulační opatření v oblasti kryptoměn. Tato nařízení jsou účelnější než svévolné omezení plateb v hotovosti.“

Komisařka EU pro finanční trhy Mairead McGuinnessová v diskusi na neformálním zasedání Rady Ecofin znovu zdůraznila, že plánovaný hotovostní strop neznamená, že by hotovost měla být zrušena. Hotovost je podle ní nesmírně důležitá, ale musí být čistá.

V některých zemích EU naopak již dlouho existují horní hranice, v některých případech mnohem nižší než 10 000 eur, které nyní požaduje EU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.