Polsko chce zpozdit spuštění plynovodu Severní proud 2

Čím déle plynovod nefunguje, tím lépe pro východní a střední Evropu, řekl vysoký polský diplomat.

Polsko vynaloží úsilí k tomu, aby zpozdilo spuštění plynovodu Severní proud 2, řekl v rozhovoru pro Polské rádio polský náměstek ministra zahraničí Marcin Przydacz.

„Dokončení projektu Severní proud 2 jsme o několik let odložili. Kdyby nebylo našich akcí, byl by tento projekt dokončen už dávno. Vladimir Putin by mohl vyvíjet tlak na Ukrajinu nebo na naše další partnery,“ sdělil polský diplomat v rozhovoru. Podle Przydacze platí, že čím déle plynovod nefunguje, „tím lépe pro střední a východní Evropu a jednotu EU“.

V uplynulém týdnu dosáhly Spojené státy a Německo dohody o dokončení výstavby plynovodu Severní proud 2. Tuto dohodu Polsko ostře kritizovalo. Polský prezident Andrzej Duda prohlásil, že německo-americká dohoda negativně ovlivní bezpečnost velké části Evropy. Premiér Mateusz Morawiecki poznamenal, že Washington a Berlín „byly ohledně Severního proudu 2 velmi sobeckými“.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.