Východoukrajinské příměří za rok snížilo počet obětí konfliktu

Podle informací ukrajinské strany rok platné příměří omezilo počet obětí konfliktu i intenzitu ostřelování.

Ukrajinská delegace pro účast v Třístranné kontaktní skupině (instituce pro regulování konfliktu na východní Ukrajině sdružující Ukrajinu, Rusko a OBSE) oznámila, že za jeden rok platnosti příměří na východě Ukrajiny se ztráty ukrajinské armády dvojnásobně snížily. Došlo také ke dvojnásobnému snížení ostřelování.  Čísla jsou srovnávána s obdobím mezi červencem 2019 a červencem 2020.

Informace byla zveřejněna na facebookové stránce ukrajinské delegace. Post informuje, že „bez ohledu na nesčetná narušení z ruské strany“ jsou výsledky příměří „očividné“: „dvakrát méně smrtí ukrajinských vojáků, dvakrát méně raněných a téměř dvakrát méně ostřelování“.

Ukrajinská strana dále zdůraznila, že díky tomu, že Ukrajina „drží slovo“, se mohl konat summit Krymské platformy. Za poslední rok získala Ukrajina reputaci odpovědného státu. „Všechno to bylo vykoupeno vysokou cenou. Ukrajinská delegace děkuje každému vojákovi, který ve složitých podmínkách plní svoje vojenské povinnosti.“

Režim příměří byl dohodnut 22. července 2020 mezi třemi účastníky skupiny, Ukrajinou, Ruskem a OBSE.

Krymská platforma je ukrajinská mezinárodní iniciativa, jejímž smyslem je deokupace Krymu. Ukrajina počítala s účastí západních velmocí na nejvyšší úrovni. Její první summit se má konat 23. srpna 2021 v Kyjevě. Za USA se jednání bude účastnit ministr dopravy Pete Buttigieg.

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.