USA vedou další diplomatickou ofenzívu v Asii. Proti Číně

Do regionu se po několika jiných členech Bidenovy administrativy chystá viceprezidentka USA, která bude jednat ve Vietnamu a v Singapuru.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová se během srpna při cestě do Vietnamu a Singapuru zaměří na otázky obrany plavidel v Jihočínském moři, na posílení regionálního lídrovství USA v Asii, na rozšíření bezpečnostní spolupráce a také na problém očkování.

Harrisová je jako vůbec první viceprezident USA na návštěvě Vietnamu. Smyslem cesty je snaha USA posílit mezinárodní podporu v boji proti rostoucímu globálnímu vlivu Číny, včetně prosazování svobodné plavby ve sporných vodách Jihočínského moře, sdělil zdroj z Bílého domu.

Podle informací z Bílého domu považuje Washington Vietnam a Singapur za významné partnery v důsledku jejich zeměpisné polohy, díky velikosti jejich ekonomik a také díky obchodním a bezpečnostním vazbám.  Obě země také čelí Číně v otázce nárokování si oblastí v Jihočínském moři. Zvláště Vietnam patří k velmi hlasitým oponentům čínské politiky v Jihočínském moři.  Připomínáme, že v případě USA a Vietnamu jde o spolupráci dvou letitých nepřátel (viz vietnamská válka).

Z Bílého domu, od anonymního zdroje, zaznělo: „Nechceme, aby nějaká země ovládla tento region nebo využila mocenské situace k tomu, aby ohrozila suverenitu ostatních.“

Harrisová přijede krátce po návštěvě amerického ministra obrany Lloyda Austina v Hanoji. Jeho návštěva se týkala prohlubování bezpečnostních vazeb mezi USA a Vietnamem. Viceprezidentka také naváže na jednání mezi náměstkyní ministra zahraničí Wendy Shermanovou a vysokými diplomaty v červenci.

Ministr zahraničí Antony Blinken se bude snažit posílit poselství Spojených států na virtuálním jednání se zeměmi ASEANu. Tématem má být rovněž americký tlak na Čínu a hledání podpory v zemích regionu pro tuto americkou politiku.

Harrisová má být v Singapuru 22. srpna. Do Vietnamu přiletí 24. srpna a odletí 26. srpna.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Senate Democrats – IMG_3101, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81825238

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.