Kramp-Karrenbauerová odmítla návrat německých vojáků do Afghánistánu

Konzervativní hlasy v Německu navrhují opětovné nasazení Bundeswehru v souvislosti s dalším postupem Tálibánu.

Německá ministryně obrany odmítla opětovné nasazení vojáků Bundeswehru na vojenskou misi v Afghánistánu. Návrhy od některých konzervativních politiků na návrat německých jednotek padly v souvislosti s dalším postupem Tálibánu, který ovládl dalších šest provinciálních center v zemi, včetně Kunduzu, kde byli němečtí vojáci umístěni po dobu deseti let.

Angažmá Bundeswehru v Afghánistánu bylo druhou největší vojenskou misí hned za USA a Německo zde mělo největší ztráty na životech vojáků od konce druhé světové války.

Německá ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová o situaci v zemi tweetovala: „Zprávy z Kunduzu a z celého Afghánistánu jsou hořké a hodně bolí. Jsou společnost a parlament připraveny poslat ozbrojené síly do války a ponechat tam významné množství vojáků nejméně po jednu generaci? Pokud ne, pak zůstává stažení společně s partnery jediným správným rozhodnutím.“

Kramp-Karrenbauerová dále sdělila, že ti, kteří volají po návratu vojáků do Afghánistánu by si měli nejprve ujasnit cíle a strategii a také to, kdo v takové misi bude dalšími partnery. Ministryně rovněž ze stažení z Afghánistánu obvinila amerického prezidenta Donalda Trumpa za jeho „nešťastnou dohodu“ s Tálibánem. Odchod vojsk z Afghánistánu ale nařídil současný prezident USA Joe Biden.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.