Gorbačov: Pro Rusko existuje jedině demokratická cesta rozvoje

30 let od rozpadu SSSR: Bývalý prezident SSSR se vyjádřil k 30. výročí srpnového puče, který podle něj přispěl k rozpadu SSSR.

Bývalý prezident SSSR a generální tajemník KSSS Michail Gorbačov v prohlášení k třicetiletému výročí puče v srpnu 1991 napsal, že demokratický rozvoj je jedinou správnou cestou pro Rusko. Gorbačov poznamenal, že stát a společnost musí stát na principech demokracie a právního státu a vyloučit „jakoukoliv možnost uzurpace moci, avanturistických kroků.“

„Věřím, že demokratická cesta rozvoje Ruska je jedinou správnou cestou, že jenom na této cestě se země může rozvíjet a řešit jakékoliv problémy,“ sdělil dále bývalý sovětský lídr k 30. výročí.

Dne 18. srpna 1991 vytvořili představitelé nejvyššího vedení SSSR, kteří nesouhlasili s politikou Michaila Gorbačova, Státní výbor pro zvláštní stav. 19. srpna odvolali Gorbačova ze všech funkcí a prohlásili, že nemůže vykonávat moc ze zdravotních důvodů. Státní výbor pak poslal do Moskvy armádu, které se ale postavili ruští občané. Po několika dnech potyček pučisté uznali svoji porážku a Gorbačov se mohl vrátit do Moskvy (pobýval v Krymu, kde ho pučisté izolovali).

Gorbačov hodnotí puč proti němu jako jeden z kroků, který přispěl k rozpadu Sovětského svazu a k oslabení pozice prezidenta SSSR. „Po Bělověžské tajné dohodě lídrů Ruska, Ukrajiny a Běloruska, kteří vyhlásili ukončení SSSR“, se pučisté „snažili ospravedlnit tvrzením, že byli motivováni starostí o zachování země, ale následky jejich dobrodružství byly katastrofální,“ napsal Gorbačov. „Nesou obrovský díl odpovědnosti za kolaps země.“

Již dříve označil Gorbačov rozpad SSSR za „nic než porušení vůle veškerého lidu“. „Výsledky referenda (o zachování SSSR) nebyly jen zajímavé, ale zarážející: drtivá většina sovětského lidu podporovala zachování Sovětského svazu,“ řekl. Nová svazová smlouva měla být podepsána 20. srpna 1991. Ale právě kvůli puči k tomu nikdy nedošlo.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.