Čína do roku 2050 ovládne oblast malých modulárních jaderných reaktorů

V době, kdy se svět potýká s klimatickou krizí, se obnovuje zájem o jadernou energii, konkrétně o novou generaci malých modulárních reaktorů.

Mnoho zemí rozšiřuje portfolio malých modulárních jaderných reaktorů (SMR – Small Modular Reactor), aby zajistilo dodávky energie a splnilo cíle dekarbonizace. Podle nové zprávy, kterou zveřejnila společnost Wood Mackenzie, bude mít Čína do roku 2050 lví podíl na celosvětovém objemu nově budovaných malých jaderných reaktorů.

V současné době je na celém světě navrženo až 125 GW nových jaderných kapacit, protože energetické společnosti a vlády usilují o dekarbonizaci výroby energie pomocí této technologie.

Navzdory argumentům ohledně čistoty jaderné energie v posledních letech stále více zúčastněných stran a institucí potvrzuje, že jaderná energie je bezpečný, šetrný a ekologický zdroj energie pro životní prostředí. Wood Mackenzie uvádí, že „malé modulární jaderné reaktory by mohly hrát klíčovou roli při plnění cílů Pařížské dohody“.

Kromě politického prostředí, které brání zavádění SMR, není podle zprávy tato technologie populární, přestože je na trhu již nějakou dobu. Prakash Sharma, vedoucí oddělení pro trhy a přechody společnosti Wood Mackenzie Asia Pacific, řekl: „…v provozu nebo ve výstavbě jich je jen několik. V současné době se po celém světě nachází přibližně 70 různých koncepcí SMR v různých fázích vývoje“. Snížení počtu návrhů, které jsou v současné době na trhu, a vytvoření celosvětově uznávaného návrhu by pomohlo snížit náklady, rozšířilo by výrobu a zajistilo přijetí technologie zúčastněnými stranami v odvětví.

Zájem o modulární reaktory roste

Malé a střední nebo modulární reaktory jsou možností, jak uspokojit potřebu flexibilní výroby energie pro širší okruh uživatelů a aplikací. Malé modulární reaktory, které lze nasadit jako jednomodulové nebo vícemodulové zařízení, nabízejí možnost kombinovat jadernou energii s alternativními zdroji energie, včetně obnovitelných zdrojů. Kromě toho nabízejí možnosti pro odlehlé regiony s méně rozvinutou infrastrukturou.

Mohou malé modulární reaktory zmírnit změnu klimatu?

Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) ve své šesté hodnotící zprávě, která byla zveřejněna 9. srpna, předpovídá, že průměrná globální teplota vzduchu může do roku 2040 vzrůst o více než 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální úrovni. Nejnovější zpráva přináší novou naléhavou potřebu drasticky snížit emise.

Nanda Kumar Janardhanan, který přednáší energetická studia na Jawaharlal Nehru University v Novém Dillí a je koordinátorem provozu v jižní Asii pro Institut globální environmentální strategie v Japonsku, říká, že „na rozdíl od konvenčních velkých jaderných elektráren, jejichž výstavba a uvedení do provozu může trvat deset i více let, mohou být malé reaktory připraveny za zlomek této doby“, protože jsou dostatečně malé na to, aby mohly být vyrobeny v továrně a přepraveny na místo provozu.

„Navzdory výhodám bude širší využití malých modulárních reaktorů vyžadovat transformační změnu bezpečnostních opatření, aby se vybudovala důvěra veřejnosti a získalo se její přijetí,“ říká Janardhanan s odkazem na katastrofy jako Černobyl a Fukušima, „které vedly k protijadernému vnímání některých společností nebo lidí“.

Publikace k tématu: Technology Roadmap for Small Modular Reactor Deployment  (IEA, 2021)

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor –  Oregon State University – https://www.flickr.com/photos/33247428@N08/50279901561/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=98005148

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.