Měď, hliník, vzácné zeminy, uhlí a jejich zpracování mají být klíčem pro vznik pěti nových měst na ruské Sibiři

Ruský ministr obrany konkretizoval svoje návrhy na hospodářský rozvoj Sibiře.

Ruský ministr obrany a kandidát Jednotného Ruska ve volbách do Státní Dumy Sergej Šojgu specifikoval svůj návrh na výstavbu pěti průmyslových městských center na Sibiři, o kterém jsme informovali.

Šojgu řekl, že by nová města měla stát v místech, kde jsou naleziště nerostných surovin, tak aby sloužila k jejich zpracování.

„Podél všech dopravních koridorů jak na Sibiři, tak v jiných regionech, je nutné vytvořit výrobní a logistická centra, která by měla zajistit podmínky pro rozvoj zpracovatelského průmyslu. Tato střediska budou provádět pracování průmyslových nebo zemědělských surovin, budou dodávat produkty jak na domácí trh, tak na vývoz,“ uvedl Šojgu v rozhovoru pro ruské noviny RBK.

Konkrétně Šojgu řekl, že mezi Bratskem a Krasnojarskem je možné vybudovat průmyslové centrum „Měď a elektronika“, které se bude věnovat zpracování mědi a kovů vzácných zemin pro následnou produkci výrobků s vysokou přidanou hodnotou.

Ve stejné lokalitě by bylo možné vybudovat „Hliníkové údolí“, kde by se koncentrovala výroba hliníkových výrobků s vysokou přidanou hodnotou.

Jižní Sibiř také podle ministra představuje příležitost pro vytvoření velkokapacitní a vysoce ziskové výroby koksovatelného uhlí. V regionu Kansk je potenciál pro vybudování chemické výroby plastů z nelikvidních surovin, po kterých je poptávka. V okolí Lesosibirka existuje také možnost pro těžbu a zpracování dřeva na výrobky s vysokou přidanou hodnotou.

Ministr obrany zdůraznil, že Sibiř potřebuje nový železniční dopravní koridor, který označil za obtížný ,ale nesmírně důležitý projekt. „Potřebujeme vybodovat novou Cedrovou stezku, bezpečnou a efektivní trasu mezi Evropou a Čínou,“ sdělil.

Šojgu také odpověděl na otázku o financování těchto projektů. Podle něj úspěšné ekonomické projekty potřebují přírodní zdroje, energii, technologie, lidi a finance: „Na Sibiři je dnes dostatek zdrojů a energie. Pro začátek je tu dost lidí. Je tedy nezbytné vytvářet nové produkce s novými technologiemi a definovat finanční zdroje pro zahájení procesů. Tyto procesy vytvoří ‚nové hodnoty‘ a poskytnou nové objemy a zdroje finančních prostředků.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.