WSJ: USA prý jednaly s Ruskem o využití ruských vojenských základen ve střední Asii

Podle amerických novin bylo předmětem jednání velitelů generálních štábů USA a Ruska ve Finsku využití ruských základen Spojenými státy.

Noviny Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje informovaly, že americký generál a šéf generálního štábu Mark Milley jednal se svým ruským protějškem Valerijem Gerasimovem o možnosti amerického využití ruských vojenských základen ve Střední Asii.

Velitelé generálních štábů USA a Ruska se na společném jednání sešli 22. září ve Finsku.

Podle novin Gerasimov na jednání nic nepřislíbil. O tématu se ale hovořilo v souvislosti s tím, že administrativa Joe Bidena hledá po odsunu vojsk z Afghánistánu nové možnosti sledování a případné reakce na teroristické hrozby, které mohou z této země pocházet.

Podle článku se sice obě země, USA i Rusko, obávají terorismu, nicméně představa spolupráce s Ruskem v této věci budí v USA obavy hlavně s ohledem na politiku. Mluvčí Pentagonu na zprávu reagoval prohlášením, že USA s Ruskem ve vojenské oblasti spolupracují minimálně a pouze tam, kde se jedná o prevenci konfliktů. „Jsem si jist, že generál Milley si je vědom těchto omezení.“ Kreml situaci nijak nekomentoval.

V květnu 2021 se objevily informace, že USA zvažují umístění svých vojenských základen na území střední Asie. Později vyšlo najevo, že Rusko tento nápad odmítlo.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.