Jazzové okénko Jana Schneidera: My Heart Belongs to Daddy, Blues č.3 a Papa Jo Jones

Unikátní průvodce jazzem od Jana Schneidera dnes nabízí další tři kompozice k poslechu – My Heart Belongs to Daddy, Blues č.3 a Papa Jo Jones.

Cole Porter proslul jako autor mnoha skladeb, které se staly jazzovými „standardy“. Jednou z nejhranějších je balada „My Heart Belongs to Daddy“, kterou v roce 1960 nahrál výtečný tenorsaxofonista Benny Golson za skvostného doprovodu kontrabasisty Tommy Williamse.

V roce 1957 složil tenorsaxofonista Shafi Hadi bluesovou kompozici bez názvu (pouze pod pořadovým číslem 3). Velezajímavé téma je opravdu syrové!  Na této velmi neobyčejné nahrávce se kromě autora podíleli trumpetista Clarence Shaw, barytonsaxofonista Pepper Adams, údajně i pianisté Wade Legge a Wynton Kelly (ti v této skladbě spíše hráli na všelijaké perkuse), kontrabasisté Charles Mingus a Henry Grimes a bubeník Dannie Richmond. Třeba v této rozervané době přijde tato rarita někomu tak vhod, jako potěšila mě.

7. října uplyne 110 let od narození Jonathana Davida Samuele Jonese, snad nejzajímavějšího bubeníka všech dob, a protože byl učitelem všech dobrých bubeníků a „taťkou“ moderního bubnování, proslul jako „Papa“ Jo Jones. Při jeho brilantních sólech je úžasné sledovat jeho kabaretní řeč těla i tváře. Vypadá to, že takové šťavnaté bubnování s krásnými pointami je zřejmě tou nejsnazší věcí na světě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.