Ruská vláda chce podpořit malé a střední podniky. Spolehne se při tom na stát

Nový návrh zákona má usnadnit účast středních a malých firem na veřejných zakázkách prostřednictvím největších odběratelů na ruském trhu – státních firem.

Ruské ministerstvo pro hospodářský rozvoj připravilo úpravou zákona O rozvoji malých a středních podniků v Ruské federaci nový „mechanismus růstu“, který usnadní jejich účast na veřejných zakázkách, napsaly  noviny Vědomosti. Participovat budou největší odběratelé na ruském trhu, tedy společnosti se státní účastí, jejichž seznam určí vláda. Ty nyní budou moci schvalovat a realizovat individuální rozvojové programy pro malé a střední dodavatelské firmy, včetně finanční, právní a metodické formy podpory.

Podle údajů z roku 2020 byly největšími odběrateli malých a středních ruských podniků právě státní firmy (či firmy se státní účastí): Ruské dráhy (222,4 miliardy RUB), Rostelecom (140,9 miliardy RUB), Sberbank (118,1 miliardy RUB) a VTB Bank (75,5 miliardy RUB).

Zákon vznikal od r. 2018 v rámci národního projektu Malé a střední podnikání a podpora podnikatelské iniciativy, podle důvodové zprávy do něj nyní byly na základě expertíz zapracovány připomínky převážně technické povahy. „Praxe ukázala u malých a středních podniků nedostatek odborných a finančních schopností při plnění smluv uzavřených v rámci zadávání veřejných zakázek. Přijetí federálního zákona vytvoří podmínky pro zvýšení počtu kvalifikovaných a konkurenceschopných dodavatelů, jejichž úroveň technologické připravenosti bude splňovat požadavky zákazníků”, píše se také v dokumentu.

Vláda předpokládá, že díky novým opatřením, která odstraní byrokratické a technické problémy, pomůže malému a střednímu byznysu více se podílet na veřejných zakázkách. Nový mechanismus by měl zlepšit právní, metodické, finanční a informační prostředí v oblasti veřejných zakázek. Podle očekávání ruské vlády umožní realizace této iniciativy zlepšit podmínky pro rozvoj výroby, včetně inovací, uvést na trh nové výrobky a provádět politiku nahrazování dovozu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.