Turecko je rájem pro nákupy nemovitostí díky slabé měně

Lira v posledních měsících devalvuje i vůči dalším světovým měnám v souvislosti s problémy turecké ekonomiky a pandemií.

Ruské noviny Vědomosti si všímají, že turecká národní měna, lira, se vůči rublu dostala na historicky nejnižší hodnotou, takže, mimo jiné, stále víc Rusů nakupuje nemovitosti v Turecku. Lira ovšem díky pandemii a ekonomickým problémům devalvuje i vůči dalším světovým měnám.

13. října byla turecká měna vůči rublu nejslabší od roku 1992 – za jednu liru se platilo 7,88 rublů. Oslabení liry odráží problémy, kterým čelí místní peněžně-kreditní systém. Turecko se ale na druhou stranu stalo přitažlivější pro zahraniční investory, kteří zde kupují hlavně nemovitosti.

První rok pandemie vyostřil ekonomické problémy Turecka: došlo k propadu vývozu, zvýšil se deficit vnějšího obchodu, inflace i nezaměstnanost. Po prvním propadu na začátku letošního roku turecká lira posílila, centrální banka Turecka pak v březnu 2021 zvýšila úrokovou sazbu na 19 %, což vedlo k odvolání guvernéra banky prezidentem Erdoganem – třetímu v řadě. Lira ovšem dále oslabovala.

Ve vztahu k rublu lira od začátku letošního roku oslabila o 20 %. Na začátku září došlo k 1% snížení úrokové sazby (na 18 %), ale to už inflace v Turecku dosáhla 19,6 %. Ruští experti, které noviny Vědomosti oslovili, se domnívají, že ani tento nově jmenovaný guvernér turecké centrální banky se za této situace na svém postu moc dlouho neudrží.

Nízká hodnota liry láká do Turecka nákupčí nemovitostí, a to nejen z Ruska. Za prvních osm měsíců letošního roku se prodej nemovitostí zvýšil 1,5krát. Rusové patří k velmi aktivním investorům a jejich podíl na nákupech se po celý rok zvyšoval. Cizinci mají zájem hlavně o nemovitosti v Istanbulu a v přímořských letoviscích. Vlastnictví nemovitosti je snadnou cestou k získání povolení k pobytu a životní náklady jsou v Turecku velmi nízké, obé podporuje atraktivitu tureckých nemovitostí pro cizince, upozornil deník.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.