Rusko začíná dodávat Indii systém S-400

Americké sankce  za nákup ruského zbraňového systému ale Novému Dillí nejspíš nehrozí.

Rusko už začalo dodávat první části protiraketového systému S-400 do Indie. Plní tak dohodu z roku 2018. První součásti systému S-400 budou do Indie dopraveny do konce roku, potvrdila v pondělí ruská strana.

Dohoda o nákupu nového systému má hodnotu celkem 5,5 miliardy dolarů. Indie argumentuje tím, že systém potřebuje k tomu, aby se mohla postavit hrozbám z Číny.

Nicméně Indie by také mohla v důsledku nákupu čelit finančním sankcím USA na základě amerického zákona CAATSA. Indie argumentuje tím, že má strategické vztahy s Ruskem i se Spojenými státy. Washington zatím nedal najevo, zda udělí Indii v tomto případě výjimku.

Bezpečnostní analytik Ajai Shukla nepředpokládá, že by k sankcím došlo, protože USA a Indie mají blízké vztahy. Indická armáda nemá ve své výzbroji americké vojenské platformy, jako jsou stíhačky F-35, takže tu nejsou obavy z toho, že by blízkost systému S-400 mohla nějak ohrozit bezpečnost těchto letadel. Očekává se spíše, že Indie dostane prezidentem udělenou výjimku.

V roce 2020 uvalily USA sankce na některé turecké představitele v souvislosti s pořízením systému S-400 pro tureckou armádu. USA také odmítly dodat Turecku moderní neviditelné stíhačky F-35. Rusko a Turecko už jednaly o možnosti společně vyrobit vyvinuté stíhací letouny, ale zatím se na tom nedohodly. Jednání o tom pokračují.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.