Finové se konečně dočkali: Jaderná elektrárna Olkiluoto 3 začne vyrábět elektřinu

Jaderná reakce bude zahájena v lednu a očekává se, že elektrárna bude na plný výkon uvedena v červnu.

Reaktor měl být původně uveden do provozu v roce 2009. Nyní, o dvanáct a půl roku později, se odhaduje, že náklady vzrostly na přibližně 11 miliard eur. To je o 8 miliard více, než se odhadovalo ve fázi návrhu. Podle Wikipedie je Olkiluoto 3 (OL3) pátou nejdražší budovou na světě. Velká mešita v Mekce a sesterský projekt Flamanville 3 ve Francii stály více. Předpokládalo se, že bude dokončena před osmi lety.

„V únoru začne generátor dodávat elektřinu do sítě. V červnu by měla jednotka pracovat na plný výkon. Alespoň by se tak mělo stát podle všech dostupných informací a je velmi pravděpodobné, že se tak stane,“ říká Juha Poikola, manažer společnosti TVO pro styk s veřejností. Spuštění elektrárny bylo tolikrát odloženo, že se nikdo z účastníků projektu neodvažuje slíbit nic stoprocentního.

Olkiluoto by mělo příští léto dodávat 30 % finské elektřiny. Podle společnosti Fingrid se zároveň zvýší podíl výroby elektřiny bez oxidu uhličitého na téměř 90 %. V loňském roce již bezuhlíkový zdroj elektřiny představoval 85 % finské výroby.

Elektrárna Olkiluoto 3 má elektrický výkon 1 600 megawattů, což je zhruba stejný výkon jako elektrárny Olkiluoto 1 a 2 dohromady. Po spuštění reaktoru se podíl jaderné energie na výrobě elektřiny ve Finsku zvýší z 27 % na 40 %.

Ovšem nebude to jen reaktor, co přinese něco nového. V Olkiluoto má být vybudován jeden z největších bateriových systémů pro skladování energie v Evropě.

Systém o výkonu 90 megawattů podpoří celou energetickou síť při případném výpadku výroby bloku elektrárny OL3, čímž minimalizuje vliv kolísání výkonu na síť. Řešení na klíč funguje jako záložní zdroj energie s rychlým startem.

„Do roku 2050 bude elektřina páteří celého energetického systému. Společně s TVO umožňujeme obyvatelům Finska přejít na uhlíkově neutrální budoucnost. Energetická revoluce vyžaduje průkopnické technologie a nová inteligentní řešení, která zajistí flexibilitu a spolehlivost systému. Pro podnikatelské aktivity a konkurenceschopnost je také zásadní, aby budoucnost naší elektrické soustavy byla stabilní a spolehlivá. Akumulátorové skladování energie tohoto rozsahu a růst výroby elektřiny s nízkými emisemi představují významné kroky pro klima a přispívají k cíli Finska dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2035,“ uvedl Matti Vaattovaara, výkonný ředitel společnosti Hitachi ABB Power Grids pro Finsko.

Systém bateriového skladování energie bude uveden do provozu v roce 2022. Společnost Hitachi ABB Power Grids dodala po celém světě více než 600 MW bateriových systémů pro ukládání energie a inteligentních automatizačních řešení, která je podporují. Společnost má více než 30 let zkušeností s dodávkami podobných řešení do průmyslových a komerčních provozů, energetickým společnostem pro efektivní řízení decentralizované výroby z obnovitelných zdrojů a na ostrovy a do odlehlých regionů, které investují do energetické soběstačnosti.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.