Důl Turów jako hrozba i příležitost

Polský velvyslanec v České republice Mirosław Jasiński uvedl, že konečné dohody mezi Prahou a Varšavou o Turówu bude dosaženo na příští schůzce vyjednavačů v lednu.

Podle velvyslance Mirosława Jasińského by dohoda mezi Prahou a Varšavou měla být uzavřena v druhé polovině ledna. „Myslím, že už mluvíme o jedné schůzce, ne o jednání, které bude trvat,“ řekl. Diplomat dodal, že pokud by se nadcházející schůzka konala v českém hlavním městě, věří, že „prvním bodem, na kterém by se strany shodly, by bylo, že neopustíme jednací místnost, dokud nebude [dohoda] podepsána. Tady už opravdu není o čem diskutovat,“ řekl.

Jasiński se rovněž vyjádřil k rozsudku Soudního dvora Evropské unie ohledně Turówa. „Myslím, že případ Turów je jakýmsi lakmusovým papírkem toho, jak evropské instituce, včetně evropských soudů, přistupují k běžným občanům a jejich potřebám, protože upřímně řečeno, Turów je mimořádně absurdní situace. Verdikt je mimo realitu a je možné vydávat zcela nereálné verdikty, které s ničím nesouvisí, vydávat směrnice, které prostě nelze splnit,“ řekl a dodal, že verdikt Soudního dvora EU lze označit za „ideologický“.

„Soudní dvůr EU je zvláštní instituce,“ míní vojvoda (hejtman) Dolního Slezka Jarosław Obremski. „Konflikt kolem Turówa je velmi nepříjemný a pravděpodobně na dlouhá léta vrhne stín na polsko-české vztahy,“ řekl minulý týden Obremski v rozhovoru pro Radio Wrocław.

Obremski zdůraznil, že uvalení finančních sankcí na Polsko kvůli dolu Turów je pro něj „něco nepředstavitelného“. „Soudní dvůr EU je pro mě podivná instituce, kde neexistuje možnost odvolání. Dáma, která sama rozhodne o takovém verdiktu bez ohledu na důsledky, promiňte – která vláda by se podepsala pod to, že nebude dodávat teplo části obyvatel Polska kvůli soudnímu rozhodnutí jedné osoby,“ řekl hejtman.

(Pozn. red.:  „Usnesení místopředsedkyně Soudního dvora ve věci C-121/21 R Česká republika v. Polsko“ je dostupné v češtině zde. Úplné znění usnesení se zveřejňuje na internetové stránce CURIA.)

Ukončení těžby v Turówě – hrozba i příležitost

V říjnu publikovala Deutsche Welle interview s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. V rozhovoru Půta mimo jiné sdělil:

„Je zřejmé, že těžba uhlí v Turówě jednou skončí a tento zdroj energie bude muset být nahrazen něčím jiným. Je důležité, aby celý region společně jednal o těchto otázkách, které před námi stojí, protože problém Turówa může přesáhnout hranice. Stejně jako znečištění ovzduší a hluk neznají hranice, tak ani řešení otázky spravedlivé energetické transformace jimi nekončí, protože se týká celého regionu. Pokud bude mít pět nebo deset tisíc lidí v polské části regionu problém s pracovními místy, přenese se to k nám a do Saska. Měli bychom proto hledat způsob, jak tyto technicky vzdělané lidi využít v některých inovativních projektech, a k tomu bychom měli využít univerzity. Myslím, že pro celé trojzemí je to určitá hrozba, ale také velká příležitost.“

***

Odčerpává Polsko vodu ostatním?

Spory ohledně dolu v Turówě se také staly tématem reportáže televizní stanice ARTE, která nás zavede na několik míst v česko-polsko-německém trojzemí. Podíváme se do vesnice Václavice, kde již několik let klesá hladina podzemní vody; do německé Žitavy za místním starostou a prostor dostal také polský manželský pár, který v dole pracuje už 20 let a bojí se o svou budoucnost a s nimi i tisíce polských horníků, kteří jsou se svými rodinami na dole Turów závislí.

Pokud bude Polsko chtít, bude se v obrovském povrchovém dole těžit uhlí až do roku 2044, ale němečtí a čeští sousedé mají obavy – dopad obrovské díry v zemi na podzemní vody a stabilitu půdy se zdá být nezvládnutelný.

Reportáž můžete zhlédnout do 14.6.2022 na webu ARTE TV (jazykové verze: němčina, francouzština + německé titulky).

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Foto: Petr Vodička, Wikipedia, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.