Srí Lanka požádala Čínu o restrukturalizaci splátek dluhu

Ostrov v současnosti čelí devizové krizi a Čína představuje čtvrtého největšího věřitele Srí Lanky.

V rámci úsilí přestát zhoršující se finanční krizi požádal srílanský prezident Gotabadža Rádžapaksa Čínu o restrukturalizaci splátek dluhu  informovala agentura Reuters.

Rádžapaksa věc projednával během nedělního setkání s čínským ministrem zahraničí Wang Im v Colombu.

Srí Lanka v minulosti obdržela od Číny zvýhodněné půjčky. V současnosti však tento ostrovní stát v blízkosti Indie čelí devizové krizi a ocitl se na okraji platební neschopnosti.

Čína je čtvrtým největším věřitelem Srí Lanky, hned za mezinárodními finančními trhy, Asijskou rozvojovou bankou (ADB) a Japonskem, uvedla dále agentura. Čína půjčila Srí Lance v posledních deseti letech více než pět miliard dolarů na výstavbu dopravní a energetické infrastruktury. Ostrov se stal klíčovým prvkem v čínském infrastrukturním projektu Jedno pásmo, jedna stezka, který jeho odpůrci v čele s USA kritizují za to, že vytváří „dluhové pasti“ pro malé země. V tomto případě upozornili, že půjčky byly použity na projekty s nízkými výnosy, což ale Peking popřel.

Srílanský prezident dále požádal Čínu, aby poskytla „zvýhodněné podmínky“ pro svůj vývoz na Srí Lanku. Ten dosáhl v roce 2020 částky 3,5 miliardy dolarů. Navrhl také, aby se čínští turisté mohli vrátit na Srí Lanku za předpokladu, že budou dodržovat přísná pandemická omezení. Před pandemií byl největší podíl turistů na Srí Lance právě z Číny, Čína také na ostrov dováží více zboží než jakékoli jiné země.

Ostrov musí v letošním roce splatit dluh ve výši zhruba 4,5 miliardy dolarů, a to počínaje mezinárodním dluhopisem ve výši 500 milionů dolarů (ISB) splatným 18. ledna. Dluh vůči Číně je menší než závazky u ISB ve výši 1,54 miliardy dolarů, v roce 2022 by splátky měly činit asi 400 až 500 milionů dolarů, uvedl pro agenturu Reuters zdroj ze srílanského ministerstva financí. Srílanská centrální banka opakovaně ujišťovala, že všechny splátky dluhu budou uhrazeny, a uvedla, že prostředky pro lednovou splátku ISB již byly přiděleny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.